Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

dr. Marku Ilešiču v slovo

21.06.2024 / Vrhovno sodišče

dr_Ilešiču_v_slovo _nagovor.JPG

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević: "Presenetila in globoko užalostila me je vest, da nas je zapustil cenjeni evropski sodnik, profesor dr. Marko Ilešič."

Z dr. Ilešičem smo se sodniki Vrhovnega sodišča v zadnjem času intenzivno družili. Nazadnje nas je pred mesecem dni počastil z obiskom ob 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo in obenem ob obletnici svojega 20-letnega dela na Sodišču Evropske unije. Na Sodišču, na katerem je bil sploh prvi slovenski sodnik in na katerem je bil zaradi svoje strokovnosti in osebnosti upoštevan in spoštovan.

Dr. Ilešiča sem na obisk Vrhovnega sodišča povabil kot vrhunskega pravnega strokovnjaka. Prvenstveno pa zato, ker smo želeli njegov prispevek k pravni znanosti in praksi, tako znotraj evropskega prostora kot znotraj meja Slovenije, posebej izpostaviti in obeležiti.

Dr. Ilešič je bil izjemna oseba.

Športnega duha.
Z intelektom pravnika.
Evropsko usmerjen.
Z vsemi kvalitetami in vrednotami Sodnika.

Kolega.
Dober prijatelj.
Velik Človek.

Njegova ljubezen do prava, jezikov in športa je bila iskrena in nalezljiva. Svoje bogato znanje in izkušnje je z veseljem delil s kolegi in študenti prava ter tako vplival na mnoge generacije slovenskih pravnikov. V svoji veličastni pravniški karieri je vse funkcije opravljal z velikim zanosom in predanostjo.

Enako kot pred mesecem dni, vendar tokrat, žal, v slovo, se dr. Ilešiču v imenu vseh nas sodnikov, pravnikov, in v svojem osebnem imenu zahvaljujem za njegov prispevek k uveljavljanju evropskega prava, k spoštovanju evropskega pravnega reda in odločitev sodišč v Luksemburgu. Vsi smo prepoznavali in cenili njegovo širino, odprtost in povezovalnost, strokovnost in osebnost, zaradi katerih je pustil globoko sled v evropskem in slovenskem pravnem prostoru.

Dr. Miodrag Đorđević