Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Vrhovnega sodišča na Dnevih slovenskega sodstva v Mariboru opozoril na pomen spoštovanja vladavine prava in sodstva kot veje oblasti

06.06.2024 / Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević govori na Dnevih slovenskega sodstva

V Mariboru potekajo Dnevi slovenskega sodstva, osrednji dogodek za izmenjavo izkušenj in izobraževanje sodnikov. Med uglednimi gosti so predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević, pravosodna ministrica Andreja Katič in predsednik Mednarodnega sodniškega združenja Đuro Sessa. Srečanja se je s predavanjem o vplivu umetne inteligence na različne sfere našega življenja udeležila tudi kanadska pravnica in raziskovalka Dr. Keri Grieman, priznana strokovnjakinja za regulacijo novih tehnologij.

Predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević je v svojem govoru ob jubilejnem letu vstopa Slovenije v Evropsko unijo poudaril vključenost Slovenije v evropsko skupnost, ki temelji na visokih standardih spoštovanja in varovanja človekovih pravic ter temeljnih svoboščin. Izpostavil je pomen zakonitosti, demokracije in človekovih pravic ter vlogo sodnikov kot varuhov pravic in prava. Đorđević je opozoril na nevarnosti nespoštovanja sodstva in sodnih odločb, ki ogroža avtoriteto sodišč in vladavino prava.

Ob koncu govora je Đorđević v posebni izjavi (spodaj) spomnil na nespoštovanje sodne veje oblasti s strani zakonodajne in izvršne oblasti, kar se kaže v neuresničitvi ustavne odločbe o sodniških plačah. Na nujnost njene uresničitve je opozorila tudi včerajšnja dopolnilna odločba Ustavnega sodišča, ki določa način njene delne izvršitve. "Kot najvišji predstavnik sodne veje oblasti pozivam k uresničitvi ustavne odločbe - v celoti. Sodne odločbe veljajo za vse, tudi za Vlado RS in Državni zbor RS," je poudaril Đorđević. Opozoril je, da je danes že 154. dan zamude pri izvršitvi ustavne odločbe, ki bi sodnikom zagotovila dostojne materialne pogoje za neodvisno delo in jim zagotovila primerljiv položaj s predstavniki drugih dveh vej oblasti.

 


 

Izjava na Sodniških dnevih (poziv k uresničitvi ustavne odločbe v celoti):

Zaradi nespoštovanja sodne veje oblasti s strani predstavnikov zakonodajne in izvršne veje oblasti, ki se kaže skozi neuresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah in skozi stalno odlaganje sistemske ureditve plačnega položaja sodnikov, kot najvišji predstavnik sodne veje oblasti pozivam k uresničitvi ustavne odločbe v celoti, sedaj ko je Ustavno sodišče z dopolnilno odločbo določilo način njene delne izvršitve.

Nesprejemljivo je namreč, da zakonodajna veja oblasti ugotovljenega neskladja z Ustavo, ki posega v materialno neodvisnost sodnikov in v razmerje enakopravnosti/enakovrednosti med vejami oblasti, ne odpravi.

Kot smo sodniki izpostavili že večkrat, je temelj vsake pravne države spoštovanje zakonov in odločb sodišč, saj je mogoče le na ta način zagotoviti vladavino prava in enakost pred zakonom. Sodne odločbe pa veljajo za vse, tudi za Vlado RS in Državni zbor RS. Vendar odločba Ustavnega sodišča, ki bi sodnikom zagotovila dostojne materialne pogoje za neodvisno delo ter primerljiv položaj s predstavniki zakonodajne in izvršne veje oblasti, ki ga sodnikom zagotavlja Ustava, še vedno ni izvršena (danes je že 154-i dan zamude).

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.