Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predlog zakona o ureditvi plačnega položaja sodnikov je neprimeren in nespoštljiv

09.05.2024 / Vrhovno sodišče

Na sliki: Justicija

Posvetovalna skupina za izboljšanje plačnega položaja sodnikov je danes razpravljala o predlogu zakona o ureditvi plačnega položaja sodnikov skladno z lansko odločbo Ustavnega sodišča in soglasno sklenila, da je predlog zakona neprimeren, nespoštljiv in nesprejemljiv, saj ne vsebinsko ne časovno ne pomeni uresničitve ustavne odločbe.

Kot so danes sporočili iz Posvetovalne skupine za izboljšanje plačnega položaja sodnikov, predlog zakona ne zadosti zahtevi Ustavnega sodišča RS iz junija lani (št. U-I-772/21-37), da morajo biti plače funkcionarjev različnih vej oblasti med seboj primerljive. Predlog zakona prav tako ne zadosti zahtevi, da morajo biti plače sodnikov stabilne in se morajo vsakoletno usklajevati z rastjo življenjskih stroškov.

Ob tem so člani posvetovalne skupine izpostavili še, da je enoletni časovni zamik uresničitve ustavne odločbe nesprejemljiv, saj naj bi predlagane rešitve začele učinkovati šele z začetkom prihodnjega leta. Zato posvetovalna skupina pričakuje, da bo Državni zbor v celoti in nemudoma odpravil neustavnost, ki jo je Ustavno sodišče ugotovilo v navedeni odločbi, in sicer z učinkom vsaj od 4. januarja 2024.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.