Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Đorđević na slovesnosti SEU ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU

06.05.2024 / Vrhovno sodišče

curia_3maj24-1.jpg

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević se je udeležil slavnostne konference ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo in njene pridružitve evropskemu pravnemu redu. Ta je od 1. do 3. maja potekala na sedežu Sodišča Evropske unije (SEU) v Luksemburgu, kjer je visokim gostom posebno dobrodošlico izrekel predsednik Sodišča dr. Koen Lenaerts, ki se je pred dvema mesecema s predsednikom Đorđevićem že srečal v Sloveniji.

Lenaerts je izpostavil izjemno pomembnost dogodka pred 20 leti, ko je Slovenija skupaj s še devetimi državami postala del pravnega sistema EU. To je za Evropo pomenilo nov ustavni trenutek, za Slovenijo pa aktivno vključitev v evropsko skupnost ter uveljavitev slovenščine kot uradnega jezika pri Sodišču in Splošnem sodišču.

Predsednik Đorđević, ki ob tem pomembnem jubileju poudarja, da je slovenski sodni sistem v dvajsetih letih izjemno napredoval, kar potrjujejo tudi različne mednarodne raziskave, je s svojo prisotnostjo v Luksemburgu potrdil zavezanost Slovenije k spoštovanju evropskih pravnih norm in skupnih vrednot.

 

Dr. Marko Ilešič, slovenski sodnik na Sodišču EU

Dr. Marko Ilešič, slovenski sodnik na Sodišču EU.

 

Predsednik Đorđević in predsednik Ustavnega sodišča RS prof. dr. Matej Accetto

Konference se je udeležil tudi predsednik Ustavnega sodišča RS prof. dr. Matej Accetto.

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.