Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Vrhovnega sodišča in ministrica za pravosodje sta obiskala Konferenco predsednikov okrožnih sodišč v Kopru

19.04.2024 / Okrožno sodišče v Kopru

Konferenca predsednikov okrožnih sodišč

Okrožno sodišču v Kopru je v petek, 19. aprila, izvedlo Konferenco predsednikov okrožnih sodišč. V okviru konference se je razpravljalo o tekočih problematikah sodstva in oblikovanju predlogov učinkovitih rešitev. Konference sta se udeležila tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević in ministrica za pravosodje Andreja Katič

V uvodnem nagovoru se je ministrica dotaknila predvsem aktualnih tem na Ministrstvu za pravosodje in sicer prenove sodniške zakonodaje in plačnega položaja sodnikov. Predsednik Vrhovnega sodišča se je skupaj s predstavniki Vrhovnega sodišča aktivno vključil v razpravo glede pestrega nabora predlaganih tematik. Eno izmed ključnih obravnavanih področji je bila mobilnost sodnikov in zadev s poudarkom na kriterijih za prenos zadev.

Služba za razvoj sodne uprave Vrhovnega sodišča je predstavila nove časovne standarde. Izpostavljena je bila tudi Služba brezplačne pravne pomoči, v zvezi s katero so zaradi negativnih finančnih vplivov prispele pobude za spremembo predpisov, ki urejajo to področje.

Predsedniki kljub ustavno neskladnemu materialnemu položaju sodnikov zagotavljajo nemoteno poslovanje sodišč ter si prizadevajo za čim manjši vpliv trenutne situacije na stranke v postopkih.