Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Prvi delovni sestanek v znamenju izmenjave mnenj o aktualnih temah

10.04.2024 / Vrhovno sodišče

Ministrica Andreja Katič na obisku pri predsedniku VSRS dr. Miodragu Đorđeviću

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević se je danes na prvem delovnem srečanju sestal s pravosodno ministrico Andrejo Katič, s katero sta spregovorila o aktualnih temah in reševanju nekaterih najbolj perečih težav, s katerimi se sooča sodstvo. Predsednik Vrhovnega sodišča in ministrica za pravosodje sta se za redne delovne sestanke dogovorila ob ministričinem uradnem obisku na Vrhovnem sodišču pred mesecem dni.

Na prvem delovnem sestanku sta najožji ekipi obeh institucij med drugim spregovorili o sprejemanju sprememb sodniške zakonodaje (t.i. sodniškega trojčka), spremembah zakonodaje na kazenskem in upravnem pravnem področju, proračunu sodišč, delu Centra za izobraževanje pri Ministrstvu za pravosodje ter prostorski problematiki.

Pozornost so namenili tudi prezasedenosti priporov in resnim oviram pri izvedbi kazenskih postopkov, do katerih prihaja, ko zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij dostikrat ne uspe zagotoviti privedb pripornikov in zapornikov na sodišča. Glede na vse resnejšo grožnjo kibernetskih napadov na informacijske sisteme oziroma spletne strani državnih organov so sogovorniki spregovorili še o ogroženosti varnostnih sistemov.
 

Udeleženci delovnega srečanja med VSRS in MP


Ob predsedniku Đorđeviću so se današnjega sestanka udeležili podpredsednica Vrhovnega sodišča, vrhovna sodnica Marjeta Švab Širok, generalna sekretarka Vrhovnega sodišča Helena Miklavčič, vodja Službe za razvoj sodne uprave Tina Brecelj in vodja Oddelka za razvoj pri Centru za informatiko mag. Andrej Gogala. Ob ministrici Katičevi pa so na sestanku sodelovali v.d. generalne direktorice Direktorata za organizacijsko zakonodajo in pravosodno upravo mag. Valentina Vehovar, generalni direktor Direktorata za civilno pravo Miha Verčko, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice mag. Nina Koželj in generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij mag. Bojan Majcen.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.