Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Vrhovno sodišče na obisku pri dijakih

19.01.2024 / Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče na obisku pri dijakih

Trije predstavniki Vrhovnega sodišča so se v torek 16. 1. 2023 odzvali vabilu in obiskali Vegovo tehnično gimnazijo in Srednjo šolo za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani. Vrhovni sodnik mag. Matej Čujovič in vrhovna sodnica mag. Aleksandra Hočevar Vinski ter vodja Službe za odnose z javnostmi mag. Jaša Vrabec so dijakom tretjega letnika v okviru predmeta aktivna državljanska vzgoja predstavili značilnosti in delo sodstva.

S pomočjo privlačnih animacij so predavatelji z Vrhovnega sodišča šolarjem osvetlili osnovne značilnosti sodstva, hkrati pa so z njimi razpravljali o njihovih predstavah o sodstvu, odgovarjali na konkretna vprašanja in razjasnjevali morebitne dvome. Posebno zanimanje dijakov je vzbudilo razpravljanje o postopanju sodišč v zapletenih primerih, kot so beg obtoženca v tujino ali izzivi, povezanimi s spori o podedovanem premoženju ali motenju posesti. Dijake je predstavitev pritegnila, navdušeno so sodelovali pri razpravi o vlogi posameznika v sodnem sistemu in sistemu sodne zaščite človekovih pravic v Sloveniji.

Veseli nas, da je med pedagoškimi delavci veliko interesa, da se mladi v izobraževalnem sistemu seznanijo s pomenom in delovanjem sodne veje oblasti, saj prejemamo vse več vabil šol po državi. Z obiski šol bomo vsekakor nadaljevali in tudi na ta način pri mladih spodbujali interes za razumevanje delovanja države in sodstva.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.