Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Đorđević na odboru za pravosodje predstavil uspešnost dela sodišč

15.11.2023 / Vrhovno sodišče

Na sliki: Justicija

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević se je danes v Državnem zboru udeležil seje parlamentarnega odbora za pravosodje, na kateri je članom odbora predstavil Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2022. Predsednik Đorđević je posebej opozoril na še vedno neurejeno vprašanje sodniških plač in na prostorsko problematiko, ki je še posebej pereča na sodiščih v Ljubljani.

Po besedah predsednika Đorđevića, ki se je seje odbora udeležil skupaj z generalno sekretarko Vrhovnega sodišča RS Heleno Miklavčič in vodjo Službe za odnose z javnostmi mag. Jašo Vrabcem, so sodišča v letu 2022 obvladovala prejete zadeve, povprečni čas reševanja vseh zadev se je skrajšal, zmanjšalo se je tudi število nerešenih zadev. Poudaril je, da je nujna tudi reorganizacija prvostopenjskih sodišč in korenita reforma plačnega sistema tako za sodnike kot za sodno osebje. Poleg tega je opozoril na pomanjkanje sodnih izvedencev.

Predsednik vrhovnega sodišča je na kratko predstavil vsa pomembnejša delovna področja sodišč, povzel je tudi bistvene statistične podatke v zvezi z uspešnostjo sodišč. Med drugim je kot eno od prednostnih nalog sodstva omenil nadaljnje uvajanje elektronskega poslovanja na področju informacijskih sistemov in nadaljnje redno objavljanje sodne prakse kot enega od pomembnih dejavnikov zagotavljanja javnosti dela sodišč, pravne varnosti in enakosti.

Omenil je tudi postopno zmanjševanje števila sodnikov, ki že vrsto let predstavlja strateško usmerjenost Vrhovnega sodišča RS, vendar ob tem opozoril, da nadaljnje zmanjševanje sodniškega kadra ni več mogoče, tudi zaradi vedno novih pristojnosti, ki jih zakonodajalec določa sodstvu, še posebej na upravnem področju. Opozoril je še, da se zaradi nestimulativnega plačnega položaja za zaposlitev na sodišču odloča vse manj pravnikov. Iz istega razloga pa se, tudi zaradi visoke fluktuacije, sodišča prav tako soočajo še s pomanjkanjem sodnega osebja, kar še posebej na prvostopenjskih sodiščih vpliva na kakovost in uspešnost dela sodišč.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.