Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Đorđević za čimprejšnjo popolno digitalizacijo v sodstvu

03.11.2023 / Vrhovno sodišče

Prizorišče II. svetovnega vrha za digitalizacijo pravosodja, ki je potekal na Ohridu.

Na II. globalnem vrhu za digitalizacijo pravosodja, ki je potekal ta teden na Ohridu, je predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević v uvodnem nagovoru predstavil prizadevanja Vrhovnega sodišča za čimprejšnjo popolno digitalizacijo sodnih postopkov.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo 250 udeležencev iz različnih držav, je predsednik Đorđević izpostavil poleg lastnega proračuna in upravljanja s kadri tudi pomembnost lastne informatike kot enega izmed stebrov samostojnosti sodstva. Le na ta način se lahko sodstvo pri uvajanju novih informacijskih tehnologij v poslovanje sodišč nemoteno posveti svojim uporabnikom, tako notranjim kot zunanjim.

Na kratko je orisal tudi stopnjo trenutne digitalizacije slovenskega sodstva in predstavil prednostne in strateške usmeritve na poti k prehodu na privzeto digitalno poslovanje.

Zbranim je nekaj več besed o konkretnih projektih namenil direktor Centra za informatiko Vrhovnega sodišča RS mag. Bojan Muršec, ki je uvodoma predstavil pomembnejše poudarke iz Strategije razvoja računalniške podpore v poslovanju sodišč s posebnim poudarkom na implementaciji in uporabi skupnih podpornih gradnikov, posebej tistih, ki omogočajo poslovanje sodišč v izključno elektronski obliki. Dodatno je direktor Centra za informatiko Vrhovnega sodišča RS izpostavil še izkušnje pri pilotnem uvajanju novih informacijskih sistemov in tehnologij umetne inteligence pri podpori poslovanju sodišč.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.