Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Na Dnevu odprtih vrat so se dijaki seznanili z delom sodišča

26.05.2023 / Okrožno sodišče v Kopru

Na Okrožnem sodišču v Kopru smo v petek, 26. maja in v torek 30 maja, pripravili Dan odprtih vrat, ki je bil namenjen dijakom Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper. Dijakom smo predstavili delovanje sodišča in nekaj zanimivosti iz zgodovine, ogledali pa so si lahko tudi simulacijo kazenske obravnave. Pod vodstvom okrajne sodnice mag. Bojane Štrukelj skušamo s tem primerom dobre prakse na koprskem sodišču odpreti vrata trajnemu sodelovanju z Srednjimi šolami koprskega okrožja, predvsem v okviru predmeta Državljanska vzgoja.

Dijake Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper je sprejela predsednica Okrožnega sodišča v Kopru mag. Samanta Nusdorfer. V okviru predstavitve sodišča so jih seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Stavba koprskega sodišča, zgrajena leta 1987, je bila sicer sploh prva v naši državi, ki je bila dejansko namenjena sodišču oziroma sodstvu, medtem ko večina sodišč po Sloveniji še danes obratuje v starejših, nekatera tudi v zgodovinskih stavbah.

slika4.jpg

Dijake so sprejeli tudi varnostniki, ki so zanje pripravili demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave. V okviru obiska so si dijaki med drugim ogledali tudi prostore zemljiške knjige, kjer jim je vodja zemljiške knjige Barbara Primc z animacijo preko zgodbe predstavila osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pa tudi vse listine, ki jih potrebujemo pri tem. Poleg tega jim je prikazala tudi pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

slika3.jpg

 

Verjetno najzanimivejši del za dijake je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice. Sodišče se je z izbiro tematike za simulacijo poskušalo približati potrebam šole ter aktualnosti in relevantnosti obravnavane tematike s simulacijo kazenske obravnave - vožnje pod vplivom alkohola. Sicer pa se je tudi drugače skušalo dijakom približati delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, med drugim tako, da so jih skušali vključiti v samo simulacijo, pa tudi preko popestritve dogajanja z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza.