Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Đorđević na uvodnem seminarju programa HELP

25.04.2023 / Vrhovno sodišče

V Ljubljani je danes potekal uvodni seminar programa HELP, ki je bil namenjen obrazložitvam sodnih odločb in človekovim pravicam. Udeležence je uvodoma nagovoril predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević, ki je med drugim izrazil zadovoljstvo, ker se v slovenski pravni praksi, tako pri odločitvah sodišč kot pri vlogah strank, vse pogosteje uporablja sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice, stranke pa se v svojih vlogah vse pogosteje sklicujejo na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Ta premik je po njegovih besedah v precejšnji meri povezan ravno z izvajanjem tečajev v okviru programa HELP.

 

Predsednik Đorđević, sicer tudi kontaktna oseba pri Svetu Evrope, je med drugim poudaril še, da je za zagotovitev učinkovitega izvajanja Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) in sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice treba odpraviti vrzel med nacionalnim pravom in EKČP, izjemnega pomena pa je tudi stalno in kakovostno izobraževanje o EKČP za sodnike in za pravnike na splošno. Po njegovih besedah je treba ob tem posebno pozornost nameniti tudi stalnemu dialogu med Svetom Evrope in nacionalnimi sodstvi v vsaki državi. „Korak naprej v pravo smer predstavlja tudi današnje srečanje, ki se ga poleg slovenskih sodnikov udeležujejo tudi sodniki iz Hrvaške,“ je še izpostavil predsednik Vrhovnega sodišča RS.

 

Evropski program za izobraževanje o človekovih pravicah za pravne strokovnjake (HELP) podpira države članice Sveta Evrope pri izvajanju EKČP, saj je namenjen krepitvi zmožnosti sodnikov, odvetnikov in tožilcev v vseh 47 državah članicah, da uporabljajo EKČP pri vsakodnevnem delu. Skrbnik tokratnega tečaja v Ljubljani je sicer vrhovni sodnik dr. Primož Gorkič, predavateljica na seminarju pa je bila tudi vrhovna sodnica dr. Mateja Končina Peternel.

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.