Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik vrhovnega sodišča se je sestal s predsedniki okrajnih sodišč

17.02.2023 / Vrhovno sodišče

OSL-okrajna-17feb23.JPG

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević se je v ljubljanski sodni palači danes sestal s predsedniki okrajnih sodišč, s katerimi je spregovoril o načrtih v zvezi z delovanjem sodstva v času njegovega mandata. Med drugim je opozoril na pomembnost spremljanja poslovanja sodišč, tekočega zaznavanja konkretnih težav in ukrepanja, kadar je to potrebno.

Predsednik Đorđević je v uvodnem nagovoru predsednikom okrajnih sodišč izpostavil sodstvo kot nosilni steber vladavine prava. Vrhovno sodišče predstavlja najvišjo sodno instanco rednega sodstva in hkrati vrh sodne uprave, kot institucija pa predstavlja tudi sodno vejo oblasti, česar se morata zavedati tako drugi dve veji oblasti kot sami sodniki, je med drugim dejal novi predsednik vrhovnega sodišča.

Poudaril je, da bi morali odgovornost za uspešno delovanje sodstva poleg vsakega posameznega sodnika v prvi vrsti nositi predsedniki posameznih sodišč. Predsednik Vrhovnega sodišča RS pa bi kot vrh sodne uprave interveniral v primerih, ko bi prišlo do sistemskih težav ali motenj v delovanju sodnega sistema kot celote.

Predsednik Đorđević je med drugim opozoril na pomen uvedbe elektronskega poslovanja, ki naj bi bilo po načrtih izpeljano do konca letošnjega leta. Izpostavil je tudi, da bo potrebno nekatere stvari v sodstvu še izboljšati, saj nekateri rezultati poslovanja, na primer nekoliko podaljšan povprečen čas reševanja pri pomembnejših zadevah in zvišanje starosti nerešenih zadev, narekujejo potrebo po dodatni pozornosti in ukrepanju sodne uprave v zvezi s tem. Poleg tega je omenil še potrebo po izravnavi obremenjenosti sodnikov na posameznih sodiščih in pomen ustreznega in dostojnega plačila tako za sodnike, ki opravljajo pomembno družbeno funkcijo, kot tudi za celotno sodno osebje.

Novi predsednik Vrhovnega sodišča RS se je sicer s predsedniki okrajnih sodišč sestal v okviru vstopa v novo sodno leto, ki je bilo s tradicionalno prireditvijo obeleženo v torek, vendar se je zaradi prostorskih omejitev niso mogli udeležiti predsedniki vseh sodišč. Predsednik Đorđević bo skušal tovrstna srečanja vzpostaviti kot stalno prakso.

 

OSL-okrajna-17feb23-B.JPG

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.