Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Vrhovno sodišče obiskala predsednica državnega zbora

13.12.2022 / Vrhovno sodišče

Uradni obisk predsednice Državnega zbora RS mag. Urške Klakočar Zupančič

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je danes na prvem uradnem obisku gostil predsednico Državnega zbora RS mag. Urško Klakočar Zupančič. Sogovornika sta izmenjala stališča o nadaljnjem sodelovanju med sodno in zakonodajno vejo oblasti, dotaknila pa sta se tudi nekaterih najbolj perečih vprašanj v zvezi z delovanjem sodstva.

Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi podpredsednik vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević, so se sogovorniki dotaknili nekaterih najbolj aktualnih vprašanj v zvezi z ustvarjanjem pogojev za uspešno delovanje sodstva. Med drugim so govorili o sodelovanju sodstva z zakonodajno vejo oblasti na področju zakonodaje, še posebej v zvezi s sprejemanjem t.i. sodniške zakonodaje, spregovorili pa so tudi o problematiki sodniških plač. Predsednik Florjančič je seznanil predsednico Klakočar Zupančičevo, da je glede tega vprašanja sklican izredni občni zbor Slovenskega sodniškega društva 10. januarja 2023, saj med sodniki narašča izjemno nezadovoljstvo, ker se na tem področju ne dogodijo nikakršni premiki, temveč ostaja vse le na ravni neoprijemljivih obljub. Pričakuje se udeležba predsednice državnega zbora na izrednem občnem zboru Slovenskega sodniškega društva, saj bodo nanj vabljeni predstavniki tudi drugih dveh vej oblasti. Poleg tega so se sogovorniki dotaknili še nerazumljivih zapletov okrog gradnje nove sodne stavbe v Ljubljani, ki prestavlja najbolj perečo težavo oziroma največjo oviro za normalno delovanje sodišč v slovenskem glavnem mestu.

Predsednica Državnega zbora RS je izrazila razumevanje za navedene sklope težav, s katerimi se sooča sodstvo, hkrati pa v skladu s svojimi pristojnostmi izkazala tudi pripravljenost za sodelovanje pri njihovem reševanju.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.