Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Podpredsednik vrhovnega sodišča sodeloval na regionalni konferenci

19.09.2022 / Vrhovno sodišče

Regionalna konferenca o implementaciji Evropske konvencije o človekovih pravicah v Beogradu

Podpredsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević je v četrtek in petek, 15. in 16. septembra, sodeloval na regionalni konferenci o implementaciji Evropske konvencije o človekovih pravicah v Beogradu, kjer je nastopil s strokovnim prispevkom. Poleg podpredsednika se je konference, na kateri je sodelovalo tudi nekaj sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), udeležil vrhovni sodnik dr. Primož Gorkič.

Na konferenci so bile v ospredju različne teme, od svobode izražanja in neodvisnosti sodstva, pravice do nepristranskega sojenja v kazenskem postopku ter boja proti organiziranemu kriminalu v sodni praksi ESČP in nacionalnih sodišč, do pravice do dostopa do sodišča v civilnih zadevah ter do pridobitve in odvzema lastninske pravice z vidika načela dobre vere in dobrega upravljanja. V okviru zadnje teme je nastopil tudi podpredsednik vrhovnega sodišča dr. Đorđević, ki je spregovoril o spoštovanju pravice do doma in v zvezi s tem udeležencem predstavil nekatere relevantne odločbe ESČP, Ustavnega sodišča RS in Vrhovnega sodišča RS.

Na konferenci s širšo mednarodno zasedbo so med drugim sodelovali sodniki ESČP, predsedniki in podpredsedniki vrhovnih in ustavnih sodišč iz regije ter vrhovni in ustavni sodniki iz Srbije.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.