Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Na zasedanju CEPEJ tudi o vrednotenju uspešnosti sodnih sistemov

27.06.2022 / Vrhovno sodišče

Na sliki: predsednik VSRS Florjančič

Na Malti bo danes in jutri potekalo plenarno zasedanje Komisije Sveta Evrope za učinkovitost sodstva (CEPEJ), ki letos praznuje 20. obletnico delovanja. Srečanja se udeležuje tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, ki je udeležence nagovoril v prvi sekciji, namenjeni izzivom digitaliziranega sodstva. Med drugim je izpostavil, da je skupni cilj vseh držav članic Sveta Evrope zagotoviti državljanom pravično in pošteno sojenje v razumnem času pred neodvisnim in nepristranskim sodnikom.

Po njegovih besedah imajo v državah članicah različne poglede in poti za doseganje teh ciljev, zato je tako pomemben obstoj mednarodnega foruma, kjer se lahko izmenjujejo in primerjajo različne ideje, koncepti in izkušnje. Prav zato ima delo CEPEJ tak pomen za pravosodje držav članic Sveta Evrope, saj je v študijah, smernicah in priporočilih različnih delovnih skupin zbrano ogromno znanja in izkušenj, ki so v veliko pomoč pravnikom in oblikovalcem politik po vsej Evropi.

Predsednik Florjančič je spomnil na dejstvo, da je dala pandemija koronavirusa zagon tehnološkemu napredku in vse zaposlene v pravosodnih sistemih prisilila k spremembi vsakodnevnega načina dela. Sestanki na daljavo in zaslišanja preko videokonferenc so postali del vsakdana, a so pri tem med pravosodnimi sistemi nastale tudi velike razlike.

Po besedah predsednika slovenskega vrhovnega sodišča pa je pomembno predvsem to, da ni razlik v razumevanju pravice do poštene in javne obravnave v razumnem času pred neodvisnim in nepristranskim sodiščem. Medtem ko se načini, kako to doseči, lahko tudi razlikujejo. „Digitalizacija in tehnološki napredek nam ponujata priložnost, da premagamo te predpostavke, da približamo pravičnost ljudem in omogočimo pravi dostop do pravice,“ je izpostavil predsednik Florjančič in opozoril, da je treba biti pri tem vseeno previden. Po eni strani nam namreč lahko tehnologija pomaga pri vodenju primerov, po drugi pa lahko vodi v izključitev, pristransko odločanje in krivico. „Naša skupna dolžnost je, da poskrbimo, da se to ne zgodi,“ je še poudaril predsednik slovenskega vrhovnega sodišča.

Udeleženci srečanja, ki se ga je v vlogi predsednika delovne skupine za evalvacijo sodnih sistemov pri CEPEJ udeležil tudi vodja Službe za razvoj sodne uprave na Vrhovnem sodišču RS mag. Jaša Vrabec, so med drugim razpravljali tudi o razvoju kibernetske pravičnosti in umetne inteligence, o vrednotenju uspešnosti sodnih sistemov ter o digitalizaciji z namenom zagotavljanja še večje pravičnosti pravosodnih sistemov.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.