sodni postopki

Na konferenci predsednikov vrhovnih sodišč tudi o razmerah v ukrajinskem sodstvu

17.05.2022 / Vrhovno sodišče

vsrs_ceeli_16_maj2022-b.jpg

V Pragi je v ponedeljek in torek potekala 12. konferenca predsednikov Vrhovnih sodišč Srednje in Vzhodne Evrope, ki jo je organiziral Inštitut Ceeli. Konference se je udeležil tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, ki je v torek nastopil kot uvodni govorec v okviru razprave o sodniški etiki in disciplinskih postopkih zoper sodnike in sodno osebje.

Tokratna konferenca predsednikov Vrhovnih sodišč Srednje in Vzhodne Evrope, ki jih sicer vedno soorganizira Inštitut Ceeli, bi morala potekati v glavnem mestu Azerbajdžana Bakuju, a je bila naknadno prestavljena na sedež omenjenega inštituta v Pragi. V nasprotnem primeru bi namreč več držav bojkotiralo dogodek, ker je bilo na srečanje v Bakuju vabljeno tudi rusko vrhovno sodišče.

Na konferenci so v okviru posameznih sekcij obravnavali različne teme, med drugim so se dotaknili tudi dogajanja v Ukrajini in razmer v tamkajšnjem sodnem sistemu. Izčrpni pregled trenutnega stanja je udeležencem predstavil predsednik Vrhovnega sodišča Ukrajine Vsevolod Kniaziev, ki se je prav tako udeležil konference predsednikov. Med drugim je spregovoril o položaju, v katerem so se po ruski agresiji na njihovo državo znašli ukrajinski sodniki in tamkajšnje sodno osebje in o potrebah oziroma pomoči, ki jo lahko ukrajinskemu sodnemu sistemu in sodnikom nudijo kolegi iz tujine.

V okviru nadaljnjih sekcij je bila pozornost udeležencev konference namenjena vprašanju dostopa do sodišč, potem ukrepom, namenjenim zmanjševanju sodnih zaostankov na sodiščih, vlogi in odgovornosti predsednikov vrhovnih sodišč ter vlogi alternativnih oblik reševanja sporov v sodnih postopkih. Poleg področja sodniške etike, pri katerem je imel aktivno vlogo tudi predsednik Florjančič, pa je bila razprava na konferenci namenjena še komunikaciji sodišč z mediji.

Na Inštitutu Ceeli, ki je organiziral tudi tokratno, že 12. konferenco predsednikov vrhovnih sodišč, se sicer ukvarjajo s široko paleto dejavnosti. Med drugim se zavzemajo tudi za krepitev neodvisnosti, transparentnosti in učinkovitosti pri delovanju sodnih sistemov v državah Srednje in Vzhodne Evrope. Konference predsednikov vrhovnih sodišč sicer potekajo vsako leto, vedno v drugi državi, predsedniki in drugi udeleženci pa na njih izmenjujejo poglede na razvojne strategije in dobre prakse pri upravljanju sodišč ter pri promociji sodniške integritete.

Na sliki: Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič in predsednik Vrhovnega sodišča Ukrajine Vsevolod Kniaziev.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.