Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Vrhovno sodišče obiskala delegacija Vrhovnega sodišča Latvije

11.05.2022 / Vrhovno sodišče

vsrs_lat_obisk_11apr2022-B.jpg

V torek in sredo se je na Vrhovnem sodišču RS mudila delegacija Vrhovnega sodišča Latvije, ki jo je vodil predsednik Aigars Strupišs. Goste iz Latvije so najbolj zanimale izkušnje slovenskega sodstva z elektronskim poslovanjem in z objavljanjem oziroma dostopnostjo sodnih odločb širši javnosti. Predsednika Strupišsa je v sredo zjutraj sprejel tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič.

Na obisku delovne narave so predsednika Vrhovnega sodišča Latvije spremljali vodje sodnih oddelkov in predstavniki oddelka za spremljanje sodne prakse in raziskave. Poleg izkušenj z elektronskim poslovanjem so predstavniki slovenskega vrhovnega sodišča gostom predstavili tudi izkušnje z izdelovanjem primerjalnopravnih analiz, ki jih na vrhovnem sodišču opravlja Sektor za analize in raziskave. Vodja Službe za razvoj sodne uprave mag. Jaša Vrabec jih je seznanil z aktivnostmi s področja sodne uprave, spremljanjem učinkovitosti in uspešnosti poslovanja sodišč ter aktivnostmi na področju približevanja sodstva uporabnikom.

Gostom je bil predstavljen tudi spletni portal, na katerem je zbrana sodna praksa slovenskih sodišč, v okviru česar je bilo nekaj pozornosti namenjene tudi dostopnosti sodnih odločb javnosti. V zvezi s slednjim je bilo predstavnikom latvijskega vrhovnega sodišča na ločenem srečanju, ki ga je vodil podpredsednik Vrhovnega sodišča RS in vodja Oddelka za spremljanje sodne prakse dr. Miodrag Đorđević, predstavljeno delo projektne skupine za objavo odločb v okviru podaktivnosti PRIS (Posredovanje pravnih informacij), ki sestoji iz štirih glavnih komponent: orodja za obdelavo odločb, avtomatske anonimizacije odločb, pametnega iskalnika po bazi znanja ter pomožnega orodja eSeja. Projektna skupina pripravlja sistem za razširitev objave sodnih odločb tudi za prvostopenjska sodišča, kar predstavlja z vidika potrebe po varovanju osebnih podatkov pri anonimizaciji obsežnih besedil velik izziv.

Predstavniki Latvije so izrazili precejšnje zadovoljstvo nad izkušnjami in pojasnili, ki so jih prejeli med obiskom Vrhovnega sodišča RS, zato se bo tovrstno sodelovanje zagotovo še nadaljevalo.

 


Dopolnjeno 13.05.2022; To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.