sodni postopki

Vrhovna sodnica na mednarodni okrogli mizi o delovanju Sodnih svetov v sodobnem času

25.03.2022 / Vrhovno sodišče

CCJE_Betetto_mar2022.jpeg

Vrhovna sodnica mag. Nina Betetto, sicer tudi članica Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov (CCJE), se je v ponedeljek in torek, 21. in 22. marca, na Univerzi La Sapienza v Rimu udeležila mednarodne okrogle mize, namenjene razpravi o ureditvi Sodnih svetov, ki bo ustrezala izzivom sodobnega časa. Na okrogli mizi, na kateri je vrhovna sodnica nastopila tudi s svojim prispevkom, so pozornost med drugim namenili različnim primerom sestave Sodnih svetov in oblikovanju nadaljnjih priporočil o načinu izbiranja njegovih članov tako iz sodnih vrst kot izven sodstva.

Vrhovna sodnica Betettova je v svoji predstavitvi izpostavila, da je imela v zadnjem desetletju priložnost sodelovati pri določanju standardov v zvezi z delovanjem Sodnih svetov, ki so potekali pri CCJE, in kot strokovnjakinja CCJE priložnost tudi preučevati uporabo teh standardov v praksi.

Po njenih besedah je bila pred 15 leti prihodnost v državah članicah Sveta Evrope videti svetla, a se je od takrat marsikaj spremenilo, saj se je v mnogih državah samostojnost sodne veje oblasti začela postavljati pod vprašaj. Zato se je treba vprašati, kaj je šlo narobe in ali je bilo ustanavljanje Sodnih svetov prava pot za ureditev tega področja. Po mnenju vrhovne sodnice je bila ena od napak držav članic v tem, da so kljub v Ustavi zapisani neodvisnosti sodstva in sodnikov prezrle dejstvo, da ni razmerje med tremi vejami oblasti nikoli statično in da neodvisnost nikoli ne more biti samoumevna. Ob tem je opozorila, da se pravosodne reforme ne odvijajo le v Poljski in Madžarski, ki sta nekako najbolj v središču pozornosti javnosti, pač pa tudi v drugih državah, v katerih si populistični voditelji želijo nadzora sodne samouprave.

Vrhovna sodnica Betettova je izpostavila tudi nekaj izkušenj CCJE z neodvisnostjo sodstva in sodnikov v različnih državah, ter dve mnenji, ki so jih v CCJE sprejeli v zvezi z razvojem Sodnih svetov in njihovo vlogo v neodvisnih in nepristranskih pravosodnih sistemih. Po mnenju CCJE morajo biti tako Sodni sveti neodvisni od izvršilne in zakonodajne veje oblasti ter morajo delovati kot sredstvo za zaščito in podporo razvoja neodvisnega sodstva in sodnikov.

Sodni sveti bi morali igrati tudi pomembno vlogo pri delovanju sodstva na pregleden in odgovoren način. Prav tako morajo na pregleden način delovati tudi sami Sodni sveti, navajati razloge za svoje odločitve in postopke, biti odprti za kritična mnenja in tudi pripravljeni na izboljšave. CCJE je ob tem zavzelo tudi stališče, da bi morali biti člani Sodnih svetov zaščiteni pred notranjimi in zunanjimi pritiski, saj predstavlja varnost njihovih mandatov ključni predpogoj za neodvisno delovanje svetov.

Mednarodna okrogla miza je sicer potekala pod pokroviteljstvom Evropske komisije oziroma Beneške komisije, poleg Univerze La Sapienza v Rimu pa je pri njeni pripravi sodelovala tudi Univerza iz Barcelone.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.