zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

PCT pogoj velja za vse obiskovalce sodišč

datum: 08.11.2021
vir: Vrhovno sodišče

Z jutrišnjim dnem začne veljati Odredba predsednika Vrhovnega sodišča RS o posebnih ukrepih iz 83. člena Zakona o sodiščih zaradi preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja okužb s covidom-19, po kateri bodo morali vsi obiskovalci sodišč, razen oseb, mlajših od 12 let, izpolnjevati pogoj PCT. Osebam, ki ne bodo izpolnjevale pogoja PCT, se bo vstop v prostore sodišča zavrnil. V prostorih sodišč bo še vedno obvezna tudi uporaba zaščitne maske. Odredba velja do vključno 31. decembra 2021.

Skladno z Odredbo predsednika Vrhovnega sodišča vsa sodišča še vedno opravljajo naroke in druga procesna dejanja, odločajo, vročajo sodna pisanja in izvajajo uradne ure v vseh zadevah ter poslujejo skladno z določbami Odloka Vlade RS.

Sodišča bodo določila vstopno točko v sodno stavbo za stranke, njihove pooblaščence in druge uporabnike sodnih storitev ter posebno vstopno točko v sodno stavbo za sodnike in sodno osebje, kjer je prostorsko to mogoče. Na vstopni točki bo objavljeno pisno obvestilo o uvedenih preventivnih ukrepih, ki veljajo v prostorih sodišča.

Določba o obvezni uporabi zaščitne maske izjemoma ne velja za sodnike pri vodenju glavne obravnave, kadar so za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, ter za druge govornike na glavnih obravnavah, kadar je zagotovljena medosebna razdalja vsaj treh metrov.

V času veljavnosti Odredbe predsednika Vrhovnega sodišča velja, da lahko stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe, ki niso vabljene, na sodišče pridejo samo v času uradnih ur ob predhodni najavi preko objavljenih elektronskih naslovov ali telefonskih številk in ob dogovorjenem terminu. Razen v nujnih zadevah, ki jih določa 83. člen Zakona o sodiščih, stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe vloge vlagajo le po pošti ali preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno ter za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

V tem času lahko predsedniki senata oziroma sodniki zaradi preprečitve širjenja okužb s covidom-19 ter varovanja zdravja ljudi in zagotovitve delovanja sodišč začasno omejijo javnost celotne glavne obravnave ali njenega dela in določijo druge primerne ukrepe. Druge morebitne ukrepe za vsa sodišča lahko skladno z Odredbo dodatno določi predsednik Vrhovnega sodišča, za posamezno sodišče pa vsak predsednik sodišča, upoštevaje epidemiološko sliko v statistični regiji, kjer se sodišče nahaja, in konkretne prostorske pogoje sodišča.

Predsednik Vrhovnega sodišča je Odredbo o posebnih ukrepih izdal skladno z Vladnim Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 174/21), ki je začel veljati 8.11.2021. Vladni Odlok v četrtem odstavku 3. člena določa, da omejitve iz drugega odstavka 3. člena (izpolnjevanje pogoja PCT) ne veljajo v primerih poslovanja sodišč. Ukrepe, ki določajo način poslovanja sodišč, ob upoštevanju okoliščin izrednega dogodka iz 1. člena tega Odloka določi predsednik Vrhovnega sodišča z odredbo na podlagi 83.a člena Zakona o sodiščih.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Nihče ne more biti sam sebi sodnik.
Nemo iudex in sua causa.