zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Upokojeni vrhovni sodnik Vlado Balažic prejel priznanje za življenjsko delo

datum: 15.10.2021
vir: Vrhovno sodišče

Zveza društev pravnikov Slovenije je upokojenemu vrhovnemu sodniku Vladu Balažicu včeraj podelila priznanje za življenjsko delo, ki ga je prejel predvsem zaradi svojega pomembnega prispevka in vpliva pri razvoju gospodarskega prava.

Vladimir Balažic je bil za vrhovnega sodnika izvoljen leta 2001 in je to funkcijo opravljal do upokojitve v novembru 2020. Na strokovnem področju je posebej opazen njegov prispevek na področju razvoja prava gospodarskih prestopkov. Med drugim je sodeloval oz. je bil soavtor komentarja Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, ki je izšel leta 2000 pri Gospodarskem vestniku.

Močno je vplival tudi na delo gospodarskega oddelka na Vrhovnem sodišču RS, kjer je kot vodja oddelka uvedel sistem triažiranja gospodarskih zadev na Vrhovnem sodišču in sistem elektronske seje gospodarskih senatov. Na podlagi izkušenj gospodarskega oddelka je bil koncept triažiranja uveden tudi v posamezne postopke na prvostopenjskih sodiščih, pri Evropski komisiji pa so ga ocenili kot t.i. navdihujoč primer oz. zgled. Vrhovni sodnik Balažic je ob vsem naštetem med sodniki izstopal tudi zaradi opravljanja publicističnega in pedagoškega dela, ki ga je opravljal ob zahtevnem sodniškem delu, saj je s predavanji redno sodeloval na mnogih strokovnih posvetih in izobraževanjih za sodnike na področju gospodarskega prava.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Daj mi dejstva in dal ti bom pravico.
Da mihi facta, dabo tidi ius.