zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsedniki vrhovnih sodišč se bodo srečali na konferenci na Bledu

datum: 14.10.2021
vir: Vrhovno sodišče

Na Bledu bo v ponedeljek in torek potekala konferenca predsednikov Vrhovnih sodišč Srednje in Vzhodne Evrope, na kateri pričakujejo 14 predsednikov vrhovnih sodišč. Ob predsedniku Vrhovnega sodišča RS mag. Damijanu Florjančiču kot gostitelju dogodka bosta goste na otvoritvi nagovorila še višji sodnik iz ZDA John Walker in Homer E. Moyer, ustanovitelj in predsednik Inštituta Ceeli, ki je ob Vrhovnem sodišču RS tudi soorganizator konference.

Udeleženci konference bodo razpravljali o različnih temah. Med drugim bo precej pozornosti namenjene sodniški neodvisnosti, tako z osebnega kot institucionalnega vidika, razprava bo tekla tudi o sodnikih in vlogi Sodnih svetov v sodnih sistemih, pa tudi o učinkovitosti sodstva in dostopu do sodišč. Glede na dogajanje v zvezi z epidemijo covida-19, ki je v precejšnji meri vplivala tudi na delo sodišč, pa bodo udeleženci razpravljali še o ukrepih, povezanih z epidemijo, in njenih posledicah.

Oba tuja uvodna govornika sta sicer priznana strokovnjaka. John Walker je ob sodniški funkciji tudi predavatelj na Univerzi Yale in izvedenec ter svetovalec za tuje pravosodne sisteme, Homer E. Moyer pa je strokovnjak za področje boja proti korupciji in odvetnik v Odvetniški pisarni Miller and Chevalier.

Inštitut Ceeli, ki mu predseduje Moyer, predstavlja pravno iniciativo v državah Srednje in Vzhodne Evrope, ki je usmerjena v izboljšanje vladavine prava in zaščito temeljnih pravic in svoboščin. Konference predsednikov Vrhovnih sodišč sicer potekajo vsako leto, vedno v drugi državi, predsedniki in drugi udeleženci pa na njih izmenjujejo poglede na razvojne strategije in dobre prakse pri upravljanju sodišč ter pri promociji sodniške integritete.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Prevara in pravica nikoli ne bivata skupaj.
Fraus et ius numquam cohabitant.