zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Poročilo Evropske komisije pritrjuje ocenam o napredku slovenskega sodstva

datum: 21.07.2021
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS pozdravlja ugotovitve iz poročila Evropske komisije o vladavini prava v EU, saj pritrjujejo ocenam o napredku slovenskega sodstva, ki ga zaznavajo tudi druge merodajne mednarodne raziskave. Med drugim je v poročilu že tretje leto zapored zaznano izboljševanje zaupanja javnosti v sodniško neodvisnost.

Tudi Evropska komisija v poročilu opozarja na vprašanje varovanja neodvisnosti sodnikov in odločbo Ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da sta Zakon o parlamentarni preiskavi in Poslovnik o parlamentarni preiskavi protiustavna, saj ne določata ustreznega mehanizma, s katerim bi bilo mogoče preprečiti protiustavno poseganje v neodvisnost sodstva, s čimer omogočata nedopustne pritiske na delo sodnikov.

Iz poročila je med drugim mogoče razbrati zaključek, da pravosodne institucije v naši državi (vključno z Ustavnim sodiščem) ustrezno zagotavljajo vladavino prava, ne glede na odmike, ki smo jim pri tem občasno priča pri drugih dveh vejah oblasti. Poročilo ob tem omenja tudi sploh prvo srečanje predstavnikov vseh treh vej oblasti pri predsedniku republike oktobra 2020, ki je bilo namenjeno razpravi o vladavini prava in razmerjih med vejami oblasti.

V zvezi z epidemijo covida-19 so v poročilu Evropske komisije izpostavljene možnosti za izboljšave pri uporabi elektronske komunikacije med sodišči in strankami v postopku. Hkrati pa poročilo na področju učinkovitosti sodstva, tako kot že tudi Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč 2020, zaznava rahel padec uspešnosti dela sodišč zaradi številnih omejitev, povezanih z epidemijo. Izziv še vedno ostajajo tudi postopki v zadevah gospodarskega in finančnega kriminala, medtem ko so bili postopki na področju pranja denarja v obravnavanem obdobju vendarle nekoliko krajši.

V poročilu Evropske komisije ni ostalo neopaženo niti zavzemanje sodstva za razpravo o spremembah oz. izboljšanju podlag v zvezi z disciplinskimi postopki proti sodnikom, za katero se zavzemata tako Sodni svet kot Vrhovno sodišče. V ozadju teh prizadevanj je predvsem želja po večji učinkovitosti disciplinskih postopkov, pri čemer mora biti morebitna reforma na tem področju skladna z zakonodajo EU in priporočili Sveta Evrope, še izpostavlja poročilo Evropske komisije.

Poročila Evropske komisije o vladavini prava v EU 2021

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Prevara in pravica nikoli ne bivata skupaj.
Fraus et ius numquam cohabitant.