zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik ESČP na prvem uradnem obisku Vrhovnega sodišča

datum: 28.06.2021
vir: Vrhovno sodišče

Na skupno vabilo Ustavnega in Vrhovnega sodišča RS se je prejšnji teden na uradnem obisku v Sloveniji mudila delegacija Evropskega sodišča za človekove pravice pod vodstvom predsednika prof. Roberta Ragnarja Spanója. Osrednji del obiska Vrhovnega sodišča je bil namenjen izmenjavi mnenj s sodnicami in sodniki Vrhovnega sodišča o aktualnih pravnih vprašanjih.

Obiska Vrhovega sodišča so se s strani ESČP udeležili še sodnika ESČP dr. Marko Bošnjak in  mag. Yonko Grozev ter sekretarka sodišča dr. Marialena Tsirli. Ob tem prvem uradnem obisku je predsednik Spanó posebej poudaril pomen ohranitve in krepitve neodvisnosti sodnikov in sodne veje oblasti, ki je zadnji varuh pravne države in človekovih pravic ter komplementarnosti delovanja vseh treh sodišč, ESČP, Ustavnega in Vrhovnega sodišča na področju varovanja človekovih pravic.

Ob tem je izpostavil pomen sodnega dialoga med nacionalnimi sodišči in ESČP, ki pripomore, da sodišča pravice iz EKČP vidijo kot pravice, ki so del njihovega lastnega pravnega sistema. Kot posebej pomembno je izpostavil načelo  subsidiarnosti, v skladu s katerim imajo države članice osrednjo odgovornost zaščititi pravice in svoboščine, opredeljene v konvenciji in njenih protokolih, pri čemer imajo polje proste presoje pod nadzorno pristojnostjo Evropskega sodišča za človekove pravice, ustanovljenega s to konvencijo.

V nadaljnjem pogovoru z vrhovnimi sodnicami in sodniki ter ostalimi udeleženci so večino časa posvetili pogovoru o standardu obrazložitve sodnih odločb, nujnosti razpisovanja javnih obravnav in drugim pravnim vprašanjem povezanim z varstvom človekovih pravic v sodnih postopkih. Posebno pozornost je pritegnila nedavna odločitev ESČP v zadevi Vavrička in drugi proti Češki republiki, v kateri je ESČP presojalo skladnost češkega sistema obveznega cepljenja otrok z EKČP.

V popoldanskem času je imela delegacija ESČP, skupaj s predsednikoma Ustavnega in Vrhovnega sodišča pogovore še s predsednikom republike g. Borutom Pahorjem v predsedniški palači, kjer je predsednik ESČP med drugim izpostavil pomen spoštovanja načel pravne države, podal pa tudi pozitivno oceno delovanja slovenskega sodstva.

 

 

Kdor ima korist, mora nositi tudi bremena. Jurist Pavel.
Qui habet commoda, ferre debet onera.