zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Slovenija kot prva izvedla spletni tečaj programa HELP Sveta Evrope o svobodi izražanja

datum: 25.01.2021
vir: Vrhovno sodišče

V petek, 22. januarja, je bil v Sloveniji na daljavo izveden uvodni spletni tečaj programa HELP Sveta Evrope, ki je bil namenjen izobraževanju o uresničevanju pravice do svobode izražanja in njenih mejah. Na tečaju je sodeloval tudi podpredsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević, sicer kontaktna oseba pri Svetu Evrope, ki je med drugim poudaril, da brez pravice do svobode izražanja ni demokracije, pri čemer je pomembno, da ta pravica ni absolutna.

Evropski program za izobraževanje o človekovih pravicah za pravne strokovnjake (HELP) podpira države članice Sveta Evrope pri izvajanju Evropske konvencije o človekovih pravicah, saj je namenjen krepitvi zmožnosti sodnikov, odvetnikov in tožilcev v vseh 47 državah članicah, da omenjeno konvencijo uporabljajo pri vsakodnevnem delu.

Tokratnega spletnega tečaja se je poleg dr. Đorđevića, ki je opozoril tudi na pomembnost izobraževanj o spoštovanju in varovanju človekovih pravic, udeležila tudi vodja HELP programa Sveta Evrope Eva Pastrana, ki je izpostavila odlično sodelovanje s HELP Slovenija in ob tem poudarila, da se je število uporabnikov HELP tečajev v Sloveniji v lanskem letu povečalo kar za 85 odstotkov.

Ustavni sodnik dr. Rok Čeferin je v svoji predstavitvi prikazal meje svobode izražanja skozi sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice in Ustavnega sodišča RS, vodja sektorja v oddelku Sveta Evrope za informacijsko družbo Urška Umek pa je spregovorila o standardih svobode izražanja pri Svetu Evrope in izpostavila tudi trenutne izzive na področju svobode medijev in novinarstva.

Slovensko različico HELP tečaja o svobodi izražanja je sicer pripravila višja sodnica z Višjega sodišča v Celju Maša Butenko, ki bo kot pooblaščena skrbnica tudi vodila spletni tečaj. Ta bo trajal od 8 do 10 tednov, udeležilo pa se ga bo 30 pravnih strokovnjakov iz vrst sodnikov, državnih odvetnikov, državnih tožilcev ter svetovalcev varuha človekovih pravic. Udeleženci bodo po uspešnem zaključku prejeli spričevala, potrjena s strani Sveta Evrope in Centra za izobraževanje v pravosodju kot sodelujočih v projektu. Po pilotni izvedbi bo slovenska različica tečaja objavljena na javni spletni platformi HELP, kjer bo na voljo vsakomur za samostojno učenje.

Program HELP izvaja spletne tečaje v 47 državah članicah Sveta Evrope, pa tudi v drugih zainteresiranih državah. Na tak način promovira in spodbuja izobraževanje o človekovih pravicah v Evropi, in sicer o Evropski konvenciji o človekovih pravicah, sodni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice, o postopkih pred tem sodiščem ter o izvršitvah njegovih sodb. Trenutno na svoji javni platformi ponuja 36 tematskih tečajev, ki so na voljo tudi javnosti.

Objava na spletni strani HELP (v angleškem jeziku)

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Prikrivati prevaro je prevara.
Celare fraudem fraus est.