zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vložena pobuda za oceno ustavnosti v zvezi s plačnim položajem sodnikov

datum: 19.03.2021
vir: Vrhovno sodišče

Slovensko sodniško društvo je skupaj s sedmimi sodniki, ki jih je predsednik Vrhovnega sodišča RS leta 2018 imenoval v posvetovalno-pogajalsko skupino za izboljšanje položaja sodnikov, včeraj na Ustavno sodišče RS vložilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti več členov Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, Zakona za uravnoteženje javnih financ in 53. člena Zakona o sodniški službi, ki urejajo uvrstitev sodnikov rednih sodišč v plačne razrede, dodatke in povračila stroškov ter nekaterih drugih prejemkov, do katerih so upravičeni sodniki rednih sodišč. Pobudo podpira tudi Vrhovno sodišče.

Pobudniki so se za uporabo pravnega sredstva, ki jim ga omogoča Zakon o ustavnem sodišču, odločili zato, ker tudi po nekaj letih pozivanja pristojnih institucij k ustrezni ustavni ureditvi položaja sodnikov na tem področju še vedno ni prišlo do nobenih sprememb. Ob tem pobudniki med drugim opozarjajo, da morajo biti funkcionarji vseh treh vej oblasti skladno z načelom enakosti, ki izhaja iz 14. člena Ustave, v svojih položajih izenačeni. A primerjalne analize kažejo na izrazita nesorazmerja. Poleg tega finančni položaj sodnikov ni neprimerljiv le s funkcionarji ostalih dveh vej oblasti, temveč zaradi zadnjega posega v Kolektivno pogodbo za javni sektor ni primerljiv niti s položajem javnih uslužbencev, saj jih slednji zaradi nekaterih sprememb ne le dosegajo, temveč celo presegajo v finančnih prejemkih za svoje delo.

Izjava za javnost v zvezi s pobudo za oceno ustavnosti, ki so jo pripravili v Slovenskem sodniškem društvu.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Nihče ne more prenesti na drugega več pravic, kot jih ima sam.
Nemo plus iuris ad alium transfere potest, quam ipse habet.