zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovna sodnica Nina Betteto gostja v podkastu "We need to talk about the Rule of Law"

datum: 08.10.2020
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovna sodnica in predsednica Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov Nina Betetto je kot gostja sodelovala v zadnjem Verfassungsblog podkastu iz serije podkastov "We need to talk about the Rule of Law" na temo disciplinskih postopkov zoper sodnike, ki so lahko tudi orodje avtoritarnih sistemov za bolj ali manj prikrito vplivanje na neodvisni sodni sistem.

 

V podkastu, ki ga je vodil Maximilian Steinbeis, so sodelovali še Adam Bodnar, komisar za človekove pravice republike Poljske in Susana de la Sierra, profesorica upravnega prava na Univerzi Castilla-La Mancha v Toledu v Španiji. Sogovorniki so se pogovarjali o odnosih med vejami oblasti, političnem udejstvovanju, naravi disciplinskih postopkov proti sodnikom v različnih evropskih državah ter pomenu vladavine prava. Strinjali so se, da imajo sodniki pravico do svobode izražanja, vendar morajo vselej ravnati tako, da iščejo ravnovesje med svobodo izražanja in potrebo po varovanju samostojnosti in neodvisnosti sodstva.

V funkciji predsednice Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov je vrhovna sodnica Nina Betetto izpostavila, da razlog za disciplinske postopke nikakor ne smejo biti zmote v sojenju, saj bi to pomenilo vplivanje na neodvisni sodni sistem. Javno politično udejstvovanje sodnikov zaradi varovanja neodvisnosti in nepristranskosti sodstva ni sprejemljivo, vendar po mnenju Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov to ne velja v primerih, ko takšna sodnikova vloga predstavlja branik demokracije in vladavine prava.

 

 Podkast lahko poslušate na spletni strani Verfassungsblog (48 minut, v angleškem jeziku).

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Uporaba je življenje pravnega pravila.
Applicatio est vita regulae.