zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Pri predsedniku Florjančiču o težavah specializiranih oddelkov

datum: 05.10.2020
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se je danes skupaj z ministrico za pravosodje mag. Lilijano Kozlovič in njenimi sodelavci srečal z vodji specializiranih oddelkov na štirih okrožnih sodiščih, predsedniki teh sodišč in predsedniki višjih sodišč, s katerimi so razpravljali o težavah specializiranih oddelkov. V ospredju sta bila predvsem preobremenjenost sodnikov na teh oddelkih in preširok nabor zadev, ki jih rešujejo.

Udeleženci sestanka so se najprej posvetili analizi stanja na področju specializiranih oddelkov sodišč, na katerih rešujejo najzahtevnejše zadeve s področja organiziranega in gospodarskega kriminala ter korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj. Glavno težavo pri delovanju teh oddelkov že nekaj časa predstavlja težko obvladovanje visokega pripada novih zadev, k težavam specializiranih oddelkov pa precej prispeva tudi preširoko zastavljen zakonski okvir, ki določa nabor kaznivih dejanj, ki jih rešujejo na teh oddelkih.

Kot eno od najprimernejših rešitev so udeleženci sestanka izpostavili zakonsko možnost krčenja nabora zadev, ki jih obravnavajo specializirani oddelki, govorili pa so tudi o možnih zakonodajnih in drugih (že) razpoložljivih ukrepih, s katerimi bi reševanje nekaterih primerov prenesli na druge, redne oddelke sodišč ali pa bi jih celo lahko dodeljevali na druga, manj obremenjena sodišča po državi. Ni se bilo mogoče izogniti niti problematiki Zakona o kazenskem postopku, ki je v svoji sedanji konstrukciji neprimerno orodje za učinkovito vodenje sodnih postopkov.

Predstavniki sodstva so ministrico Kozlovičevo opozorili tudi na problem zastarele in neprimerne opreme za videokonference, pa tudi na prostorske ovire oz. premajhne prostore za reševanje zadev s specializiranih oddelkov, v katere je običajno vključeno večje število strank. Ob tem so predstavniki sodstva še enkrat izpostavili tudi nujnost uvedbe enovitega prvostopenjskega sodnika, brez delitve na okrajne in okrožne sodnike, saj bi na ta način prvostopenjske sodnike lažje razporejali po sodiščih, s tem pa tudi lažje odpravili kadrovski primanjkljaj.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Daj mi dejstva in dal ti bom pravico.
Da mihi facta, dabo tidi ius.