zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Podpredsednik Vrhovnega sodišča na konferenci o čezmejnih postopkih zaradi insolventnosti

datum: 21.09.2020
vir: Vrhovno sodišče

Podpredsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević je v petek, 18. septembra, v Zagrebu sodeloval na mednarodni konferenci o pravu, ki se uporablja v čezmejnih postopkih zaradi insolventnosti. Kot vabljeni strokovnjak za insolvenčno pravo je udeležencem predstavil pravni položaj tujega upravitelja v državi priznanja po evropski uredbi o postopkih zaradi insolventnosti.

Podpredsednik Đorđević je med svojim nastopom analiziral relevantne določbe (prenovljene) Uredbe EU iz leta 2015, in sicer o pravnem položaju tujega upravitelja v primeru glavnega in tudi sekundarnega postopka zaradi insolventnosti ter v primeru postopka zaradi insolventnosti v zvezi s člani skupine družb. Predstavil je tudi podatke o tovrstnih postopkih v Sloveniji ter nekatere značilnosti postopkov zaradi insolventnosti po Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Dvodnevna mednarodna konferenca, ki so se je udeležili številni strokovnjaki in predstavniki evropskih institucij ter univerz iz Evrope in ZDA, je potekala v Narodni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu, večinoma v obliki videokonference. Organizirali so jo Evropska komisija, organizacija INSOL Europe, ki združuje strokovnjake s področja prestrukturiranja in insolventnosti, Pravna fakulteta Univerze v Zagrebu ter hrvaško Ministrstvo za pravosodje in upravo. Konferenca je bila nekakšna priprava na UNCITRAL Colloquium, ki bo decembra na isto temo potekal na Dunaju.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Nepoznavanje prava škoduje.
Ignorantia iuris nocet.