zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Španskim strokovnjakom predstavili slovenske izkušnje z uporabo informacijskih tehnologij

datum: 05.12.2019
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS je v začetku tega tedna na dvodnevnem študijskem obisku gostilo španske strokovnjake iz različnih pravosodnih institucij in jim predstavilo slovenske izkušnje s področja uporabe informacijskih tehnologij v slovenskem sodnem sistemu.

Španski strokovnjaki so slovensko Vrhovno sodišče obiskali v okviru projekta izboljšanja e-pravosodja v Španiji, predvsem na področju sprememb upravljanja ter zbiranja in analize podatkov o sodnih postopkih zaradi izboljšanja učinkovitosti pravosodnega sistema. Slovenske izkušnje na tem področju so jim predstavili generalni sekretar Vrhovnega sodišča Rado Brezovar, direktor Centra za informatiko pri Vrhovnem sodišču mag. Bojan Muršec in vodja Službe za razvoj sodne uprave mag. Jaša Vrabec.

Muršec je med drugim spregovoril o računalniški opremljenosti slovenskih sodišč in o nadaljnji strategiji glede uporabe informacijskih tehnologij v sodstvu. Brezovar in Vrabec sta gostom podrobneje predstavila projekt Poslovno skladišče podatkov – predsednikove plošče, s pomočjo katerega se je sodnike in sodno upravo razbremenilo administrativnih in rutinskih opravil pri zbiranju in analizi podatkov o sodnih postopkih ter omogočilo učinkovito sprejemanje upravljavskih in strateških odločitev na podlagi enotnih in primerljivih metodologij.

Skupaj z vodjo Službe za razvoj sodne uprave je generalni sekretar spregovoril tudi o vlogi informacijskih tehnologij kot faktorju spodbujanja oz. lažjega načrtovanja na področju sodne uprave, ki naj bi pripomogla k večji učinkovitosti in kakovosti sodstva. Vodja Službe za razvoj sodne uprave pa je ob tem španskim strokovnjakom predstavil še projekt Izboljšanja kakovosti sodstva, ki je namenjen nadaljnjemu izboljševanju delovanja slovenskega sodnega sistema. Projekt je nedavno prejel nagrado Kristalna tehtnica sodstva, najvišjo nagrado, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska Komisija.

Med španskimi strokovnjaki, ki jim je dobrodošlico ob začetku študijskega obiska izrekel tudi podpredsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević, so bili predstavniki tožilstva, pravosodnega ministrstva, Sodnega sveta in sodišč, ki sodelujejo v mreži pilotnih sodišč pri Evropski komisiji za učinkovitost pravosodja pri Svetu Evrope (CEPEJ).

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Brez krivde je, kdor mora ubogati.
Eius nulla culpa est, cui parere necesse sit.