zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na Dnevih črnogorskega sodstva

datum: 06.11.2019
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je na povabilo predsednice Vrhovnega sodišča Črne gore Vesne Medenice 29. oktobra v Budvi kot gost sodeloval na Dnevih črnogorskega sodstva. Uvodna pozornost na srečanju je bila namenjena vprašanju neodvisnosti sodstva in položaju sodstva ter sodne administracije z vidika zagotavljanja pravičnosti v sodnih postopkih.

Predsednik slovenskega Vrhovnega sodišča je v pozdravnem nagovoru izpostavil probleme, ki spremljajo zagotavljanje neodvisnosti sodstva v Sloveniji in tudi v drugih državah članicah Evropske unije. V zvezi s tem je opozoril na vprašanje delovanja parlamentarnih preiskovalnih komisij, še posebej, kadar skušajo takšne komisije ocenjevati in morda posledično tudi vplivati na vodenje sodnih postopkov. Predsednik Florjančič je v tej luči spomnil tudi na primer spornih zakonodajnih posegov v poljsko sodstvo, na katerega se je odzvalo celo Sodišče Evropske unije.

Na otvoritvi sta sicer udeležence srečanja pozdravila predsednik Skupščine Črne gore Ivan Brajović in tamkajšnji minister za pravosodje Zoran Pažin, medtem ko je predsednik države Milo Đukanović na udeležence naslovil pismo, v katerem je izpostavil pomen kompetentnih, neodvisnih, samostojnih, odgovornih in učinkovitih sodišč kot ključne predpostavke za uspešno varstvo človekovih pravic, vladavino prava in dinamičen institucionalni razvoj države. Črnogorska država se je ob tej priložnosti opredelila tudi do investicijskih programov za gradnjo novih sodnih stavb v glavnem mestu Podgorici, med drugim tudi za stavbo Vrhovnega sodišča.

Več oseb ne more v celoti posedovati iste stvari.
Plures eandem rem in solidum possidere non possunt.