Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva prejel nagrado Kristalna tehtnica

25.10.2019 / Vrhovno sodišče

kristalna_priznanje_okt_2019-2.jpg

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva, v okviru katerega je največ pozornosti namenjene sodniškim veščinam, prenosu znanj, izobraževanju sodnega osebja in postopkovni pravičnosti, je na današnji zaključni prireditvi v Oslu na Norveškem prejel najvišjo nagrado, Kristalno tehtnico sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska Komisija. Projekt, namenjen nadaljnjemu izboljševanju delovanja slovenskega sodnega sistema, je na ta način dobil še eno potrditev na mednarodni ravni.

 

kristalna_priznanje_okt_2019-4.JPG

kristalna_priznanje_okt_2019-3.jpg

 

"Zagotovo se veselimo vsake nagrade, pomenijo namreč potrditev, da smo delali dobro in smo na pravi poti. Vsako priznanje pomeni tudi spodbudo za nadaljnje delo," je po podelitvi Kristalne tehtnice povedala vrhovna sodnica mag. Nina Betetto, vodja delovne skupine, ki so jo za pripravo projekta ustanovili pred tremi leti. "Ta nagrada je še toliko bolj dragocena, ker gre za dolgoročen in izjemno kompleksen projekt, ki ga ni mogoče udejanjiti v mesecu ali dveh. Zahteva predanost, požrtvovalnost in kreativnost vseh sodelujočih, ki se jim ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem. Ponosna sem na doseženo s pozitivnimi učinki za sodnike, sodno osebje in seveda za vse udeležence v postopku."

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva (IKS) v prvem delu zasleduje cilj kakovostnega dela sodnikov in sodnega osebja vse od prvega dne nastopa sodniške službe oziroma zaposlitve, medtem ko se v drugem delu s poudarkom na postopkovni pravičnosti ukvarja z vsemi, ki vstopajo v stik s sodiščem, ne glede na to, v kakšni vlogi (torej ali gre za stranke, priče, odvetnike, državne tožilce itd.) ali na kakšen način (z uporabo informacijskih tehnologij, telefona ali neposredno). V okviru projekta so se in se bodo tudi v prihodnje izvajale številne aktivnosti, namenjene dodatnemu usposabljanju sodnikov in sodnega osebja, pripravljeni so bili podrobni vodniki in opomniki po posameznih vrstah sodnih postopkov. V okviru postopkovne pravičnosti so bila pripravljena gradiva, ki želijo ponuditi razumljive razlage o delovanju sodstva ter o poteku najpogostejših sodnih postopkov, medtem ko so v okviru nove spletne strani nasodiscu.si predstavljeni tipični sodni postopki skupaj s posameznimi fazami, različne vloge na sodišču ter koristne informacije pred obiskom sodišča.

Za nagrado Kristalna tehtnica sodstva se je letos potegovalo 43 projektov iz 20 evropskih držav, med štiri finaliste v tokratnem izboru pa so se poleg projekta IKS, pripravljenega na Vrhovnem sodišču RS, uvrstili še projekti iz Belgije, Nizozemske in Španije, ki so namenjeni področju usklajevanja pravosodnih postopkov, mediaciji v kazenskem pravu in digitalnemu pravosodju.

Kristalna tehtnica sodstva je bienalna nagrada, ki jo Svet Evrope in Evropska komisija podeljujeta od leta 2005, namenjena pa je odkrivanju in izpostavljanju inovativnih in učinkovitih praks, ki jih evropska sodišča uporabljajo za izboljšave pri organizaciji dela in za uspešnejše vodenje sodnih postopkov, torej za boljše delovanje sodnih sistemov kot celote.Vrhovno sodišče je sicer doslej že trikrat prejelo tudi posebno priznanje v okviru nagrade Kristalna tehtnica sodstva. Leta 2005 za projekt Sodišču pridružena mediacija in program pospešenega pravdnega postopka na Okrožnem sodišču v Ljubljani, leta 2010 za projekt Centralnega oddelka za izvršbo na podlagi verodostojne listine (COVL), ki je povprečen čas reševanja sklepov za izvršbo skrajšal s pol leta na dva dni, leta 2012 pa za projekt Poslovno skladišče podatkov – predsednikove plošče, s pomočjo katerega se je sodnike in sodno upravo razbremenilo administrativnih in rutinskih opravil pri zbiranju in analizi podatkov o sodnih postopkih ter omogočilo učinkovito sprejemanje menedžerskih in strateških odločitev na podlagi enotnih in primerljivih metodologij.

 

Objava na spletni strani Evropske komisije za učinkovito pravosodje (pri Svetu Evrope)

Objava na spletni strani Ministrstva za pravosodje