zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva prejel nagrado Kristalna tehtnica

datum: 25.10.2019
vir: Vrhovno sodišče

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva, v okviru katerega je največ pozornosti namenjene sodniškim veščinam, prenosu znanj, izobraževanju sodnega osebja in postopkovni pravičnosti, je na današnji zaključni prireditvi v Oslu na Norveškem prejel najvišjo nagrado, Kristalno tehtnico sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska Komisija. Projekt, namenjen nadaljnjemu izboljševanju delovanja slovenskega sodnega sistema, je na ta način dobil še eno potrditev na mednarodni ravni.

 

 

"Zagotovo se veselimo vsake nagrade, pomenijo namreč potrditev, da smo delali dobro in smo na pravi poti. Vsako priznanje pomeni tudi spodbudo za nadaljnje delo," je po podelitvi Kristalne tehtnice povedala vrhovna sodnica mag. Nina Betetto, vodja delovne skupine, ki so jo za pripravo projekta ustanovili pred tremi leti. "Ta nagrada je še toliko bolj dragocena, ker gre za dolgoročen in izjemno kompleksen projekt, ki ga ni mogoče udejanjiti v mesecu ali dveh. Zahteva predanost, požrtvovalnost in kreativnost vseh sodelujočih, ki se jim ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem. Ponosna sem na doseženo s pozitivnimi učinki za sodnike, sodno osebje in seveda za vse udeležence v postopku."

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva (IKS) v prvem delu zasleduje cilj kakovostnega dela sodnikov in sodnega osebja vse od prvega dne nastopa sodniške službe oziroma zaposlitve, medtem ko se v drugem delu s poudarkom na postopkovni pravičnosti ukvarja z vsemi, ki vstopajo v stik s sodiščem, ne glede na to, v kakšni vlogi (torej ali gre za stranke, priče, odvetnike, državne tožilce itd.) ali na kakšen način (z uporabo informacijskih tehnologij, telefona ali neposredno). V okviru projekta so se in se bodo tudi v prihodnje izvajale številne aktivnosti, namenjene dodatnemu usposabljanju sodnikov in sodnega osebja, pripravljeni so bili podrobni vodniki in opomniki po posameznih vrstah sodnih postopkov. V okviru postopkovne pravičnosti so bila pripravljena gradiva, ki želijo ponuditi razumljive razlage o delovanju sodstva ter o poteku najpogostejših sodnih postopkov, medtem ko so v okviru nove spletne strani nasodiscu.si predstavljeni tipični sodni postopki skupaj s posameznimi fazami, različne vloge na sodišču ter koristne informacije pred obiskom sodišča.

Za nagrado Kristalna tehtnica sodstva se je letos potegovalo 43 projektov iz 20 evropskih držav, med štiri finaliste v tokratnem izboru pa so se poleg projekta IKS, pripravljenega na Vrhovnem sodišču RS, uvrstili še projekti iz Belgije, Nizozemske in Španije, ki so namenjeni področju usklajevanja pravosodnih postopkov, mediaciji v kazenskem pravu in digitalnemu pravosodju.

Kristalna tehtnica sodstva je bienalna nagrada, ki jo Svet Evrope in Evropska komisija podeljujeta od leta 2005, namenjena pa je odkrivanju in izpostavljanju inovativnih in učinkovitih praks, ki jih evropska sodišča uporabljajo za izboljšave pri organizaciji dela in za uspešnejše vodenje sodnih postopkov, torej za boljše delovanje sodnih sistemov kot celote.Vrhovno sodišče je sicer doslej že trikrat prejelo tudi posebno priznanje v okviru nagrade Kristalna tehtnica sodstva. Leta 2005 za projekt Sodišču pridružena mediacija in program pospešenega pravdnega postopka na Okrožnem sodišču v Ljubljani, leta 2010 za projekt Centralnega oddelka za izvršbo na podlagi verodostojne listine (COVL), ki je povprečen čas reševanja sklepov za izvršbo skrajšal s pol leta na dva dni, leta 2012 pa za projekt Poslovno skladišče podatkov – predsednikove plošče, s pomočjo katerega se je sodnike in sodno upravo razbremenilo administrativnih in rutinskih opravil pri zbiranju in analizi podatkov o sodnih postopkih ter omogočilo učinkovito sprejemanje menedžerskih in strateških odločitev na podlagi enotnih in primerljivih metodologij.

"Zahtevana stran vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov."
sprejmi piškotke

 

Objava na spletni strani Evropske komisije za učinkovito pravosodje (pri Svetu Evrope)

Objava na spletni strani Ministrstva za pravosodje

Večja krivda, težja kazen.
Graviore culpa gravior poena.