Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Oblikovalsko priznanje projektu Postopkovna pravičnost

23.10.2019 / Vrhovno sodišče

brumen_priznanje_2019_logo.png

Projekt Postopkovna pravičnost, katerega namen je približati sodstvo ljudem in zgraditi novo, drugačno podobo sodišč, je prejel še eno v vrsti nagrad. Na 9. bienalu slovenskega oblikovanja je osvojil nagrado Brumen v kategoriji Digitalni produkti in storitve. Slavnostna podelitev nagrad je bila včeraj v Narodni galeriji.

nagrada_brumen_okt2019.jpg

Projekt Postopkovna pravičnost je tako po uvrstitvi v finalni izbor za nagrado Kristalna tehtnica sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska Komisija, ter po nagradi UX Design Award 2019 Berlin za izjemno uporabniško izkušnjo oz. za koncept približevanja strankam sodišč, prejel še domačo nagrado oblikovalske stroke.

V imenu Vrhovnega sodišča RS se je podelitve udeležil mag. Jaša Vrabec, vodja Službe za razvoj sodne uprave in vodja projekta Postopkovna pravičnost, ki je izrazil zadovoljstvo ob še eni prejeti nagradi, kar po njegovih besedah potrjuje, da so različne mednarodne žirije prepoznale, da se je Vrhovno sodišče projekta lotilo na temeljit, znanstven način in da je pravilno naslovilo težave različnih deležnikov v sodstvu. "Nagrade so priznanje za vložen trud in zaveza za nadaljnje delo, da bomo lahko sodstvo še bolj približali državljanom in hkrati poskrbeli za dvig zaupanja v sodstvo," je ob tem še poudaril Vrabec.

Oblikovalski del projekta, ki je bil na Bienale Brumen prijavljen kot Sodstvo Republike Slovenije - V državljana usmerjen sistem uporabniške izkušnje, je sicer pripravila ekipa podjetja Renderspace d.o.o. S projektom Postopkovne pravičnosti je sodstvo prvič vzpostavilo celovit komunikacijski sistem, kjer lahko uporabniki v enostavnem in razumljivem jeziku dobijo informacije, ki jih potrebujejo, ne glede na to, v kakšni vlogi se znajdejo pred sodiščem. Sojenje naj bi na ta način stranki omogočalo dvosmerno komuniciranje in ji nudilo možnost, da je slišana, hkrati pa naj bi strankam zagotavljalo občutek varnosti in poznavanja sistema ter ji predstavljalo potrditev, da jo država spoštuje.

Nagrade Brumen so najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalni ravni. Podeljuje jih Fundacija Brumen, ki se že 16 let zavzema za promocijo kakovostnih vidnih sporočil in ozaveščanje javnosti o njihovem pomenu.