zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Oblikovalsko priznanje projektu Postopkovna pravičnost

datum: 23.10.2019
vir: Vrhovno sodišče

Projekt Postopkovna pravičnost, katerega namen je približati sodstvo ljudem in zgraditi novo, drugačno podobo sodišč, je prejel še eno v vrsti nagrad. Na 9. bienalu slovenskega oblikovanja je osvojil nagrado Brumen v kategoriji Digitalni produkti in storitve. Slavnostna podelitev nagrad je bila včeraj v Narodni galeriji.

Projekt Postopkovna pravičnost je tako po uvrstitvi v finalni izbor za nagrado Kristalna tehtnica sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska Komisija, ter po nagradi UX Design Award 2019 Berlin za izjemno uporabniško izkušnjo oz. za koncept približevanja strankam sodišč, prejel še domačo nagrado oblikovalske stroke.

V imenu Vrhovnega sodišča RS se je podelitve udeležil mag. Jaša Vrabec, vodja Službe za razvoj sodne uprave in vodja projekta Postopkovna pravičnost, ki je izrazil zadovoljstvo ob še eni prejeti nagradi, kar po njegovih besedah potrjuje, da so različne mednarodne žirije prepoznale, da se je Vrhovno sodišče projekta lotilo na temeljit, znanstven način in da je pravilno naslovilo težave različnih deležnikov v sodstvu. "Nagrade so priznanje za vložen trud in zaveza za nadaljnje delo, da bomo lahko sodstvo še bolj približali državljanom in hkrati poskrbeli za dvig zaupanja v sodstvo," je ob tem še poudaril Vrabec.

Oblikovalski del projekta, ki je bil na Bienale Brumen prijavljen kot Sodstvo Republike Slovenije - V državljana usmerjen sistem uporabniške izkušnje, je sicer pripravila ekipa podjetja Renderspace d.o.o. S projektom Postopkovne pravičnosti je sodstvo prvič vzpostavilo celovit komunikacijski sistem, kjer lahko uporabniki v enostavnem in razumljivem jeziku dobijo informacije, ki jih potrebujejo, ne glede na to, v kakšni vlogi se znajdejo pred sodiščem. Sojenje naj bi na ta način stranki omogočalo dvosmerno komuniciranje in ji nudilo možnost, da je slišana, hkrati pa naj bi strankam zagotavljalo občutek varnosti in poznavanja sistema ter ji predstavljalo potrditev, da jo država spoštuje.

Nagrade Brumen so najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalni ravni. Podeljuje jih Fundacija Brumen, ki se že 16 let zavzema za promocijo kakovostnih vidnih sporočil in ozaveščanje javnosti o njihovem pomenu.

Več oseb ne more v celoti posedovati iste stvari.
Plures eandem rem in solidum possidere non possunt.