zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na konferenci predsednikov vrhovnih sodišč držav članic Sveta Evrope

datum: 12.09.2019
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se danes in jutri v Parizu udeležuje konference predsednikov vrhovnih sodišč držav članic Sveta Evrope, na katerem bo med številnimi temami v ospredju tudi dialog med sodišči. Ob robu tega dogodka se bo predsednik Florjančič danes udeležil še uradnega sprejema pri predsedniku Republike Francije Emmanuelu Macronu.

Konferenco v Parizu so pripravili v luči letošnjega predsedovanja Francije Odboru ministrov Sveta Evrope. Organizatorji so za srečanje predsednikov vrhovnih sodišč izbrali različne teme, ki se na tak ali drugačen način dotikajo dela sodišč. O teh vprašanjih bodo predsedniki vrhovnih sodišč razpravljali v okviru posebnih ločenih delavnic.

Med ključnimi temami, ki so jih za tokratno konferenco izbrali organizatorji, so pravica do učinkovitega pravnega sredstva pred neodvisnim in nepristranskim sodnikom, odnos med nacionalnimi sodišči in Evropskim sodiščem za človekove pravice, predmet diskusije pa bo tudi vprašanje svobode izražanja v luči varovanja pravice do zasebnega in družinskega življenja.

Zadnje vprašanje je po oceni organizatorjev še posebej aktualno zaradi naraščanja spletne komunikacije in rasti družbenih omrežij, iskanje ravnovesja med svobodo izražanja in pravico do zasebnega in družinskega življenja pa po tej plati morda terja ustrezno prilagoditev današnjemu času. Vprašanje pravice do učinkovitega pravnega sredstva pred neodvisnim in nepristranskim sodnikom pa denimo predstavlja eno od temeljnih garancij vladavine prava. Predsednik slovenskega Vrhovnega sodišča bo sodeloval v skupini, ki se bo ukvarjala prav s pravico do učinkovitega pravnega sredstva.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Ljudstvo živi dobro tam, kjer se spoštujejo zakoni.
Ibi valet populus, ubi valent leges.