zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

navodila za stranke

Poslovanje s strankami

Sodni postopki so formalne narave in potekajo v pisni obliki. Pregled spisa, naročanje kopij listin spisa ali pridobitev osnovnih informacij o svoji zadevi je možna osebno v času uradnih ur sodišča na vpisniku sodišča, ki vodi postopek.

Sodišče po telefonu praviloma ne daje podatkov o stanju zadev ali podatkov v zvezi s postopkom. Po telefonu ali z uporabo elektronskih komunikacij lahko udeležencem v postopku sodišče posreduje le tiste podatke, ki so nujni za uspešno izvedbo postopka (npr. kdaj je razpisan narok).

Javnost sojenja

Sodne obravnave, razen zakonsko določenih izjem, so javne in se jih lahko udeležijo vse polnoletne osebe.

V sodni dvorani se pričakuje vedenje, ki ne ovira dela sodišča. Če z ukrepi, ki jih določa zakon, ni mogoče zagotoviti neoviranega poteka glavne obravnave, lahko senat odredi, da se iz dvorane odstranijo vsi, ki so kot javnost navzoči na glavni obravnavi.

Kadar se sodi mladoletniku, se javnost vselej izključi.

Za več informacij o sodnem sistemu in sodnih postopkih prosimo obiščite spletno stran nasodiscu.si.

Hišni red

V sodno zgradbo ni dovoljen vstop oboroženim osebam. Skladno s hišnim redom varnostnik oz. pravosodni policist (v nadaljevanju varnostnik) z vpogledom v osebni dokument preveri identiteto vseh nevabljenih strank. Stranki, ki je namenjena na javno obravnavo kot javnost, varnostnik dovoli vstop v sodno zgradbo le za čas trajanja obravnave.

Stranke in drugi obiskovalci vstopajo v zgradbo sodišča skozi vrata za odkrivanje kovin (t.i. detektorska vrata), pri čemer morajo predhodno odložiti vse predmete z vsebnostjo kovine v kaseto, ki se nahaja na mizici poleg posameznih detektorskih vrat. Če oseba kljub temu povzroči zvočni ali svetlobni signal, mora varnostnik vstopajočega ponovno pregledati z ročnim detektorjem za kovino in odkriti vir, ki je sprožil navedeni signal.

Vstopajoča oseba s prtljago, ki jo odloži na trak pred rentgensko napravo za pregled prtljage, mora dovoliti tudi njen pregled. Če prtljaga vsebuje predmete, ki jih preko naprave ni mogoče identificirati, mora na poziv varnostnika prtljago odpreti in pokazati, za kakšne predmete gre. V nasprotnem se lahko takšni osebi prepreči vstop v sodno stavbo.

V primeru gneče na vhodu v sodno zgradbo ali v primeru okvare rentgenske naprave za pregled prtljage lahko varnostniki opravljajo klasičen pregled prtljage, pri katerem vstopajoča oseba sama odpre prtljago, premika predmete v njej, potegne predmete iz nje ipd., varnostnik pa jo pri tem za potrebe pregleda usmerja z ustnimi navodili.

Po končanem varnostnem pregledu se vstopajočemu vrnejo vsi predmeti in prtljaga, razen predmetov, katerih vnos v sodno zgradbo ni dovoljen in na katere je vstopajoča oseba opozorjena z navodilom, izobešenim na hodniku vhoda v sodno zgradbo. Ti predmeti se ob vstopu deponirajo v železni ognjevarni blagajni v prostoru za varnostnike in se osebi vrnejo ob izstopu iz sodne zgradbe. Predmeti, ki se po Zakonu o orožju štejejo za orožje, se vstopajoči osebi začasno odvzamejo, osebo pa varnostnik zadrži do prihoda policije. Brez izrecnega dovoljenja predsednikov, sekretarjev sodišča ali upravnika sodne zgradbe ne dovoli vstopa stranki, na katero je bil opozorjen. Enako velja za osebe, ki ne želijo potrditi svoje identitete ter v drugih primerih, ko varnostnik oceni, da bi vstop osebe lahko ogrozil varnost ljudi in premoženja.

Pravice so pisane za tiste, ki so budni.
Iura vigilantibus scripta.