zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Oddelek za spremljanje sodne prakse

Sodišča druge stopnje in Upravno sodišče oddelku mesečno pošiljajo podatke o neskladjih, ki jih sodniki ugotovijo pri sojenju v pritožbenih postopkih oziroma v postopkih upravnih sporov ter tudi pri vloženih pobudah za zahtevo za varstvo zakonitosti in vloženih zahtevah za varstvo zakonitosti. Sporna pravna vprašanja nato obravnavajo pristojni sodni oddelki Vrhovnega sodišča, ki v nekaterih primerih, odvisno od konkretnih okoliščin, sprejmejo za nižja sodišča neobvezujoča stališča. Oddelek za spremljanje sodne prakse organizira letne posvete posameznih oddelkov višjih sodišč, ki so namenjeni soočanju različnih stališč v posameznih sodnih primerih in njihovemu poenotenju. Zagotavlja tudi organizacijsko podporo in vsebinsko usklajevanje za vrsto izobraževalnih dejavnosti, ki so namenjene sodnikom in sodnemu osebju. V zadnjem času posebno pozornost posveča izobraževanju sodnikov in sodnega osebja za uporabo baz ESČP in Sodišča EU. Oddelek zagotavlja objavo letnih zbirk sodnih odločb Vrhovnega sodišča, stališč občnih sej Vrhovnega sodišča v publikaciji Pravna mnenja ter gradiv nekaterih izobraževanj sodnikov in sodnega osebja.

Na področju mednarodne dejavnosti oddelek za najpomembnejše odločbe ESČP in Sodišča EU s civilnega področja, ki niso prevedene v slovenski jezik, zagotavlja prevode iz angleškega in francoskega jezika. Poleg tega sodnikom sproti zagotavlja informacije o aktivnostih obeh sodišč, sodiščem pa tudi informacije v zvezi s problematiko na področju uporabe mednarodnega (evropskega) procesnega in materialnega prava.

Z objavami izvlečkov obrazložitev v Sodnikovem informatorju oddelek nižja sodišča redno opozarja na svoje odločbe, ki prinašajo novosti pri razlagi zakonov ali so pomembne iz kakšnega drugega razloga.

Oddelek vodi vrhovni sodnik dr. Miodrag Đorđević.

Spletišče slovenske sodne prakse
Sodnikov informator

 

Pravičnost je temelj kraljestev.
Iustitia est fundamentum regnorum.