Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Na Vrhovnem sodišču o priložnostih in pasteh uporabe umetne inteligence v sodstvu

07.12.2023 / Vrhovno sodišče

Sodelujoči na okrogli mizi Vrhovnega sodišča o priložnostih in pasteh uporabe umetne inteligence v sodstvu

Na Vrhovnem sodišču RS je konec novembra potekala okrogla miza na temo Priložnosti in pasti uporabe umetne inteligence v sodstvu. Štirje strokovnjaki z različnih področij so podali dragocene vpoglede v razvijajoči se svet umetne inteligence in na njen vpliv na pravno stroko.

Na okrogli mizi, ki je v obliki posnetka na voljo tudi javnosti, so sodelovali svetovalec predsednika Vrhovnega sodišča RS in podpredsednik odbora za umetno inteligenco (CAI) pri Svetu Evrope Gregor Strojin, okrožni sodnik dr. Ciril Keršmanc, sicer vodja Specializiranega oddelka Okrožnega sodišča v Ljubljani in tudi operativni vodja projekta Tipko, partner v odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji David Premelč in odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije Aljoša Rehar.

Uvodni del pogovora, ki ga je vodil mag. Jaša Vrabec, vodja Službe za odnose z javnostmi na Vrhovnem sodišču RS, je bil namenjen predstavitvi trenutnega stanja glede uporabe umetne inteligence v sodstvu, v nadaljevanju pa so razpravljajoči največ pozornosti namenili prednostim in izzivom uporabe umetne inteligence v pravu, avtorskopravnih omejitvah in regulaciji področja ter tudi prihodnosti človeštva in umetne inteligence.

Vrhovno sodišče RS je okroglo mizo pripravilo v želji po spodbujanju razprave o trenutnem stanju uporabe umetne inteligence v sodstvu, njenih aplikacijah, izzivih in priložnostih. Uporaba umetne inteligence v pravosodju je namreč v zadnjem času postala izjemno zanimiva tema, ki nakazuje potencial za preoblikovanje pravnega okolja.

Vabimo vas k ogledu posnetka.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.