Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Predsednik vrhovnega sodišča se je udeležil razprave o korupciji pri predsednici republike

08.09.2023 / Vrhovno sodišče

Razprava Predsednice republike RS na temo korupcije

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević se je udeležil razprave na temo korupcije, ki jo je danes s predstavniki državnih organov, pristojnih za strateško upravljanje na tem področju, opravila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Predsednica je izpostavila jasno podporo vsem prizadevanjem, ki gredo v smeri preprečevanja takšnih ravnanj, med drugim tudi prenovljeni Resoluciji o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji, za katero si želi, da bi bila čim prej sprejeta.

Predsednik Đorđević je v razpravi poudaril, da sodstvo v boju proti korupciji deluje preventivno. Predsednik Vrhovnega sodišča tako sprejme politiko zaznavanja in obvladovanja korupcijskih tveganj in izpostavljenosti sodišč ter o izvajanju le-te obvešča Sodni svet. Ker gre pri korupciji za najzahtevnejša kazniva dejanja, jih obravnavajo posebej usposobljeni sodniki specializiranih oddelkov.

Razprave o korupciji, ki ima povsod po svetu in tudi v Sloveniji izjemno škodljive posledice za družbo in gospodarstvo, saj med drugim otežuje konkurenco in zmanjšuje zaupanje ljudi v državne inštitucije, so se poleg predsednika Vrhovnega sodišča RS udeležili tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi, pravosodna ministrica dr. Dominika Švarc Pipan, generalni državni tožilec Drago Šketa in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin. Razpravljavci so se sicer strinjali, da je v družbi potrebno doseči soglasje in politično zavezo k nujnosti sprejetja prenovljene Resolucije o preprečevanju korupcije v RS, ki mora odražati aktualne razmere. Prav tako so izpostavili potrebo po medsebojnem sodelovanju in odgovornosti vseh pristojnih organov pri spopadanju s korupcijo.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.