Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Študenti mariborske pravne fakultete so se seznanili s sodniškim delom

05.06.2023 / Vrhovno sodišče

Na sliki: študenti mariborske pravne fakultete

Vrhovno sodišče RS je danes obiskala skupina študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki jo je spremljala tudi dekanica fakultete dr. Vesna Rijavec. Študenti so se med drugim seznanili z delovanjem slovenskega sodnega sistema in z bistvenimi značilnostmi sodniškega dela, o katerih je spregovoril tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević.

Predsednik Đorđević in sodnica s kazenskega oddelka vrhovnega sodišča Marjeta Švab Širok sta študentom najprej orisala svojo poklicno pot, nakar sta podrobneje spregovorila še o poklicu sodnika. Predstavila sta bistvene značilnosti sodniškega dela, izpostavile veščine, ki so pomembne za delo v sodstvu in za opravljanje sodniške funkcije, predstavila pa sta tudi svoj pogled na delovanje sodstva.

Študente mariborske pravne fakultete je nagovoril tudi vodja Službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču mag. Jaša Vrabec, ki jim je predstavil nekaj osnovnih značilnosti slovenskega sodnega sistema. V nadaljevanju jih je seznanil še s potjo, ki jo morajo opraviti študenti prava po zaključku študija, če želijo postati sodniki. V tem okviru je spregovoril o pravniškem državnem izpitu, delu strokovnega sodelavca na sodišču in kriterijih, ki se jih upošteva ob izbiri sodnikov. Poleg tega je študentom predstavil še aktivnosti v zvezi s približevanjem sodstva državljanom, predvsem v okviru projekta Postopkovna pravičnost.

Ob koncu obiska je študente nagovoril še vodja Centralne pravosodne knjižnice Igor Zemljič, ki je predstavil delo knjižnice in jim pokazal nekaj najbolj zanimivih eksponatov.

 

Dekanica fakultete dr. Vesna Rijavec, predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević in vrhovna sodnica Marjeta Švab Širok

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.