Skoči na vsebino
Logotip - Okrožno sodišče v Novem mestu
Skoči na vsebino
Logotip - Okrožno sodišče v Novem mestu

Članom društva oseb z izgubo sluha predstavili postopek dedovanja

21.10.2022 / Okrožno sodišče v Novem mestu

Dan odprtih vrat na sodišču v Novem Mestu

Okrajno sodišče v Novem mestu so v okviru Dneva odprtih vrat ta teden obiskali člani Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine. Članom društva so na sodišču predstavili postopek dedovanja, saj v društvu ugotavljajo, da imajo gluhe in naglušne osebe zaradi svoje invalidnosti večkrat težave pri razumevanju in sledenju tem postopkom.

Med obiskom na Okrajnem sodišču v Novem mestu, ki je potekal v sredo, 19. oktobra, je člane Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine najprej sprejela in pozdravila predsednica sodišča Andreja Beg. Izrazila je zadovoljstvo, ker so se člani društva s pobudo za srečanje obrnili na njihovo sodišče, hkrati pa tudi upanje, da jim bodo vse predstavljene informacije v pomoč pri morebitnih postopkih v prihodnosti.

Predsednica sodišča je tudi poudarila, da skuša biti sodstvo kar najbolj dostopno za vse, ki se srečujejo s težavami znotraj posameznih postopkov. Tako v postopkih dedovanja kot v vseh ostalih postopkih pa si sodniki še posebej prizadevajo zaznati potrebe ranljivih skupin, denimo otrok in oseb z različnimi omejitvami in invalidnostjo.

Predsednica je nato članom društva predstavila vodjo Civilnega oddelka na sodišču, okrajno sodnico Alenko Kobe, in okrajnega sodnika Marka Zupaniča, ki imata bogate izkušnje z vodenjem zapuščinskih postopkov in sta gostom tudi podrobneje predstavila sam postopek dedovanja. Srečanja, ki je potekalo v konferenčni dvorani sodišča, se je sicer udeležilo 17 članov Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, ki sta jih spremljala tudi sekretarka društva in tolmač za slovenski znakovni jezik. Tudi v društvu so izrazili zadovoljstvo zaradi srečanja in se predstavnikom sodišča zahvalili za prisrčen sprejem in za strokovno ter razumljivo razlago postopka dedovanja.