Skoči na vsebino
Logotip - Okrožno sodišče v Kopru
Skoči na vsebino
Logotip - Okrožno sodišče v Kopru

Sodišče približuje sodstvo mladim – dan odprtih vrat

05.04.2024 / Okrožno sodišče v Kopru

razpravna.jpg

Na Okrožnem sodišču v Kopru smo v četrtek, 4. aprila, pripravili Dan odprtih vrat za učence osnovne šole Scuola elementare Pier Paolo Vegerio il Vecchio in v petek, 5. aprila, za študente Fakultete za Management Primorske Univerze. Pod vodstvom okrajne sodnice mag. Bojane Štrukelj skušamo s tem primerom dobre prakse na koprskem sodišču odpreti vrata trajnemu sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami koprskega okrožja.

 

splosno.jpg

Obiskovalce je sprejela predsednica Okrožnega sodišča v Kopru mag. Samanta Nusdorfer. V okviru predstavitve sodišča so se obiskovalci seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Ob vstopu na sodišče so varnostniki opravili varnostni pregled vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in rentgenske naprave. In sicer so bili obiskovalci navdušeni z ogledom rentgenskih posnetkov svojih nahrbtnikov, kjer so preko slike poskušali identificirati njihovo vsebine.

Zemljiska knjiga.jpg
zemljiska 2.jpg

Vodja vpisnika zemljiške knjige Sonja Provenza je obiskovalcem predstavila zemljiške knjige in pripadajoče listine. Na osnovi zgodbe so se predstavile osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

 

razpravna.jpg

Študenti so se udeležili javne glavne obravnave na gospodarskem področju. Sprejela jih je vodja gospodarskega oddelka okrožna sodnica Špela Grilc. Vodja sodnega registra Katja Oberstar je študentom predstavila sodni register.

register.jpg

Pri organizaciji dogodka za italijansko govorečo šolo smo vložili dodatni trud in zagotovili večino predstavitve v italijanskem jeziku. Sodelujemo namreč  z Okrožnim državnim tožilstvom v Kopru in Odvetniško zbornico Slovenije. Ljiljana Matošić, sodna tolmačka in odvetnica je tolmačila simulacijo in predstavila poklic sodnega tolmača in odvetnice. Delovanje tožilstva je predstavila okrožna državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac. Verjetno najzanimivejši del za učence osnovne šole je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice. Obiskovalcem se predstavi delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, dogajanje pa smo popestrili z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza.

razpravna.jpg