zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Vrhovnega sodišča na otvoritvi sodnega leta v Strasbourgu

datum: 04.02.2020
vir: Vrhovno sodišče

Na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu so v petek, 31. januarja, obeležili začetek sodnega leta 2020. Udeležence dogodka, na katerega so bili vabljeni predsedniki ustavnih in vrhovnih sodišč iz držav članic Sveta Evrope, udeležil pa se ga je tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, je uvodoma nagovoril predsednik ESČP Linos-Alexandre Sicilianos.

Predsednik Sicilianos je v slavnostnem nagovoru med drugim poudaril vse večji pomen dialoga med najvišjimi sodišči oziroma sodniki. Izpostavil je dosežke ESČP v minulih letih, še posebej pa v obdobju od leta 2011, ko so uspeli na sodišču znižati število nerešenih zadev iz 160.000 na manj kot 60.000. Kot pomembnejši primer v lanskem letu je izpostavil izdajo prvega svetovalnega mnenja, ki so ga pripravili v zvezi z vprašanjem Kasacijskega sodišča Francije. Ta nova pristojnost predstavlja poseben izziv za ESČP, saj sodišče obvezuje, da hitro odloča o sodni zadevi, odprti v posamezni državi članici. Poleg tega je opozoril tudi na vprašanje izvrševanja sodb ESČP, glede katerega je vzpostavljeno dobro sodelovanje med ESČP in Svetom ministrov Sveta Evrope, tako da prihaja do dopolnjevanja političnih in pravnih ukrepov za dosego izvršitve sodbe.

Predsednik Sicilianos je v nadaljevanju izpostavil še nekatere odločitve ESČP, pomembne za prihodnost, denimo s področja varstva otrok, preprečevanja nasilja nad ženskami ter področja migracijskih in okoljevarstvenih vprašanj. Prav tako je opozoril na pomen 70. obletnice uveljavitve Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter poudaril njeno trajno vrednost, ki se kaže predvsem v njeni univerzalnosti, saj sega na različna pravna področja (civilno in kazensko, zasebno in javno pravo, nove tehnologije, okoljsko pravo ...), poleg tega pa učinkuje tudi na vzpostavljanje evropske pravne identitete. Predsednik Sicilianos je poudaril še pomen demokracije kot edine državne ureditve, skladne z vsebino Evropske konvencije o človekovih pravicah, pri čemer je nujno zagotavljanje neodvisnosti sodstva.

Kot častni gost je udeležence nagovoril predsednik Vrhovnega sodišča Irske Frank Clarke, in sicer v spomin na prvo sodbo ESČP izpred šestdesetih let v zadevi Lawless proti Irski.

Dogodek je bil pospremljen še s posebnim simpozijem, na katerem so bile izpostavljene posamezne odločbe, pa tudi nedorečena vprašanja s treh področij: enakosti spolov, varstva okolja in vpliva znanosti ter tehnologije na različna področja človekovega življenja in s tem tudi na vsebino odločanj ESČP (na primer s področja svobode govora in izražanja preko interneta, dostopa do informacij na internetu, shranjevanje osebnih podatkov ...).

Predsednika Vrhovnega sodišča mag. Damijana Florjančiča in predsednika Ustavnega sodišča dr. Rajka Kneza je ob dogodku sprejel tudi slovenski sodnik na ESČP dr. Marko Bošnjak in jima predstavil možnosti nadaljnjega, še tesnejšega sodelovanja med ESČP in najvišjima sodiščema v Republiki Sloveniji.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Zakon je deležen večje hvale, kadar ga odobrava razum.
Lex plus laudatur, quando ratione probatur.