zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

prošnje za snemanje glavnih obravnav

S spremembami Sodnega reda, ki jih je minister za pravosodje objavil v Uradnem listu RS v četrtek, 29. 12. 2016 in so začele veljati 1. 1. 2017, veljajo nova pravila glede možnosti snemanja in fotografiranja na glavnih obravnavah, kjer javnost ni izključena.

Novinarji in mediji lahko prijavijo svojo prisotnost na glavni obravnavi za potrebe izvajanja 1. odstavka 17. člena Sodnega reda oziroma podajo prošnjo za dovolitev snemanja celotne obravnave po 2. odstavku 17. člena Sodnega reda preko spodnjega obrazca.

Zaradi nadrejenosti Zakona o kazenskem postopku Sodnemu redu, ki je podzakonski akt, določbe o dovoljenju predsednika Vrhovnega sodišča v primeru kazenskih postopkov ostajajo v veljavi tako za snemanje začetka obravnave in razglasitve odločitve, kot tudi celotne glavne obravnave.

V vseh drugih postopkih o dovoljenjih za snemanje celotne glavne obravnave odločajo predsedniki sodišč.

Prošnjo za snemanje celotne glavne obravnave je potrebno oddati v poslovnem času sodišča najmanj dva delovna dneva pred začetkom glavne obravnave.

Za snemanje neposredno pred pričetkom javne glavne obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve dovoljenje ni potrebno. Zaradi prostorskih in tehničnih omejitev je tudi v teh primerih potrebna predhodna prijava zainteresiranih medijev dva delovna dneva prej.

Sodniki, ki vodijo postopke, snemanje dopustijo v obsegu, ki je potreben za pravilno obveščanje javnosti in na način, ki najmanj ovira potek postopka. Snemanje ali fotografiranje lahko poteka s prostora, ki ga za to določi sodnik, ki vodi postopek.

Novinarje in medije prosimo, da pri svojem delu upoštevajo navodila sodnikov ter spoštujejo osebnostne in druge pravice strank in drugih udeležencev v postopkih.

V primeru ravnanj, ki so v nasprotju s pravili, določenimi v izdanih dovoljenjih za snemanje, splošnimi pravili Sodnega reda ali Hišnega reda ali drugo zakonodajo, bo Vrhovno sodišče pretehtalo veljavnost že izdanih dovoljenj mediju oziroma prejemniku dovoljenja, kot tudi utemeljenost izdajanja nadaljnjih dovoljenj za določeno časovno obdobje.

Vrhovno sodišče bo skladno z 294. členom Sodnega reda najkasneje v 6 mesecih pripravilo sistem akreditacije novinarjev, kot ga določa 10. člen Sodnega reda, v okviru katerega bodo določeni tudi natančnejši pogoji za pridobitev in odvzem akreditacije, s tem pa tudi za izvajanje pravic iz drugih določb glede zagotavljanja javnosti.

Po 15. avgustu 2017 se bodo na snemanje glavnih obravnav lahko prijavili le tisti, ki jim bo Vrhovno sodišče izdalo akreditacijsko številko. Prošnjo za pridobitev akreditacije oddate tako, da izpolnite spletni obrazec:.

Oddaj prošnjo za pridobitev akreditacijske številke


snemanje in fotografiranje neposredno pred pričetkom javne glavne obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve
snemanje celotne glavne obravnaveOPOZORILO: Če je bila vaša prošnja uspešno poslana, boste v nekaj minutah na e-naslov, ki ste ga navedli v prošnji, prejeli potrdilo. Za vsa vprašanja se lahko obrnete na Službo za odnose z javnostmi, tel: 01 366 42 71
Kjer je isti smisel, tam je enaka pravica.
Ubi eadem ratio, ibi idem ius.