zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >


vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

prošnje za snemanje glavnih obravnav

Z 20. oktobrom 2019 je začela veljati novela Zakona o kazenskem postopku, ki določa, da o prijavah/prošnjah za snemanje odloča predsednik sodišča, pred katerim teče postopek. Tako boste po tem datumu odločbe, vezane na prijave/prošnje za snemanje, prejemali s strani sodiš, pred katerimi tečejo postopki, in ne več s strani Vrhovnega sodišča.

Prijavo oz. prošnjo za snemanje v zadevi, ki poteka pred sodiščem lahko vloži le akreditirani predstavnik medija.

Sodniki, ki vodijo postopke, snemanje dopustijo v obsegu, ki je potreben za pravilno obveščanje javnosti in na način, ki najmanj ovira potek postopka. Snemanje ali fotografiranje lahko poteka s prostora, ki ga za to določi sodnik, ki vodi postopek. Predstavniki medijev morajo pri svojem delu upoštevati navodila sodnikov ter spoštovati osebnostne in druge pravice strank in drugih udeležencev v postopkih.

Kazenske zadeve
Če gre za zaprosilo za snemanje/fotografiranje v kazenski zadevi, o tem odloča predsednik sodišča, pred katerim teče sodni postopek. Prijavo za snemanje ali fotografiranje neposredno pred pričetkom naroka in ob ustni razglasitvi odločitve ter prošnjo za snemanje celotne glavne obravnave je potrebno oddati v poslovnem času sodišča najmanj dva delovna dneva pred razpisanim narokom. Prošnje za obravnave, ki so razpisane v ponedeljek, je potrebno oddati v petek do 11. ure, za obravnave, ki so razpisane ob torkih, pa v petek do 16. ure.

Civilne zadeve
V vseh ostalih zadevah (npr. pravdnih, gospodarskih…) dovoljenje predsednika sodišča za snemanje/fotografiranje na narokih ni potrebno. Zaradi prostorskih in tehničnih omejitev pa je tudi v teh zadevah zaželena predhodna prijava zainteresiranih medijev dva delovna dneva pred glavno obravnavo.

Pri prošnjah za snemanje celotne glavne obravnave je tudi v civilnih zadevah potrebna vložitev prošnje, o kateri odloča predsednik sodišča. Prošnjo je potrebno vložiti dva delovna dneva pred začetkom naroka preko spodnjega obrazca.

V primeru ravnanj, ki so v nasprotju s pravili, določenimi v izdanih dovoljenjih za snemanje, pogojih za akreditacijo, splošnimi pravili Sodnega reda, Hišnim redom ali drugo zakonodajo, bo Vrhovno sodišče ravnalo skladno s 7. točko dokumenta Pogoji za pridobitev in odvzem akreditacije novinarjev za poročanje z glavnih obravnav na sodiščih.

Oddaj prošnjo za pridobitev akreditacijske številke
snemanje in fotografiranje neposredno pred pričetkom javne glavne obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve
snemanje celotne glavne obravnaveOPOZORILO: Če je bila vaša prošnja uspešno poslana, boste v nekaj minutah na e-naslov, ki ste ga navedli v prošnji, prejeli potrdilo. Za vsa vprašanja se lahko obrnete na Službo za odnose z javnostmi, tel: 01 366 42 71
V dvomu je treba soditi v prid obtoženca.
In dubio pro reo (iudicandum est).