zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >


vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predstavniki treh vej oblasti o položaju sodstva

datum: 15.01.2020
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se je danes na Vrhovnem sodišču sestal s predsednikom Državnega zbora RS mag. Dejanom Židanom in s predsednikom slovenske vlade Marjanom Šarcem. Največ pozornosti na sestanku je bilo namenjene iskanju skupnih poti za še učinkovitejše delovanje sodstva in razreševanju vprašanj, ki zadevajo položaj sodstva in sodnikov v naši državi.

Pred letom dni so imeli predstavniki vseh treh vej oblasti podobno srečanje, takrat pri predsedniku Državnega zbora, in tudi tokrat so se sogovorniki dotaknili tistih najbolj kritičnih točk pri upravljanju in vodenju državnih institucij, ki jim predsedujejo, da bi vsak v okviru svojih pristojnosti poiskali možnosti za čim boljše delovanje sodnega sistema. Predsednik Florjančič je v zvezi s tem posebej izpostavil vprašanje položaja sodnikov kot nosilcev sodne oblasti in ob tem opozoril na nedavni poziv Slovenskega sodniškega društva k takojšnji odpravi plačnih nesorazmerij, ki ga je s podpisi podprlo 700 slovenskih sodnikov. Takšno število sodnikov (skupno jih je v državi približno 940), ki terjajo ustrezne spremembe na tem področju, ne bi smelo ostati prezrto oziroma brez ukrepanja ostalih dveh vej oblasti.

Glede na dejstvo, da pogajanja med predstavniki slovenskega sodstva in pristojnima ministrstvoma na tem področju doslej niso privedla do kakšnih oprijemljivih rezultatov, sodstvo pričakuje nadaljnje usmeritve in rešitve predvsem z vrha izvršilne veje oblasti, podprte s spremembami zakonodaje. Šele tako bo mogoče razrešiti nastalo situacijo. Nezadovoljstvo sodnikov je utemeljeno tudi na nesorazmerju s plačami funkcionarjev v drugih dveh vejah oblasti, v katerem se odraža neustrezno plačno vrednotenje sodniškega dela in sodniške funkcije, kot nosilcev enega od temeljev naše države, je med drugim poudaril predsednik Vrhovnega sodišča. S takšnim stanjem se ni mogoče sprijazniti, je ocenil predsednik Florjančič in opozoril, da je sodna veja oblasti v zadnjih letih, ob dejansko "zamrznjenih" plačah sodnikov, uspešno odpravila problem sodnih zaostankov. Plače slovenskih sodnikov pa opazno zaostajajo tudi za plačami sodnikov v primerljivih evropskih državah.

Predsednik Florjančič je premiera Šarca in predsednika Državnega zbora Židana tudi ponovno opozoril na prostorsko stisko, ki pesti nekatera slovenska sodišča, najhujšo težavo pa predstavlja v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo na številnih najetih lokacijah, kar predstavlja tudi neracionalno porabo davkoplačevalskega denarja. Prostorske težave pomenijo izjemno obremenitev za sodišča, tako v organizacijskem kot v finančnem pogledu. Predsednik Florjančič je zato predlagal premierju Šarcu, da se s skupnimi močmi čim prej poišče trajna rešitev prostorskih problemov sodstva na območju Ljubljane, in sicer z zagotovitvijo nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča. Pri tem sodstvo že dlje časa predlaga tudi zakonsko podprto rešitev tega vprašanja, ki bi postavila trdne pravne zaveze izvršilni veji oblasti k realizaciji projekta.

Današnje srečanje je bilo tudi priložnost za ponoven poudarek premišljenemu delu na zakonodajnem področju, predvsem v smislu dodeljevanja novih pristojnosti sodstvu. V zadnjih letih se namreč pristojnosti sodstva večajo, zlasti na upravnem področju, hkrati pa se z nekaterimi zakonskimi rešitvami išče neprimerne poti za reševanje širših družbenih ali celo gospodarskih vprašanj s pomočjo sodnih postopkov. Vendar se pri tem ne preverja realne možnosti zagotavljanja učinkovitega sodnega varstva za tovrstne primere.

Predstavniki vseh treh vej oblasti so se strinjali, da bodo s podobnimi srečanji in sodelovanjem nadaljevali, saj so konstruktivna prizadevanja za boljše delovanje države kot celote v interesu vseh.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

 

Kdor izvršuje svojo pravico, nikogar ne prizadane.
Qui suo iure utitur neminem laedit.