zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >


vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Oblikovalsko priznanje projektu Postopkovna pravičnost

datum: 23.10.2019
vir: Vrhovno sodišče

Projekt Postopkovna pravičnost, katerega namen je približati sodstvo ljudem in zgraditi novo, drugačno podobo sodišč, je prejel še eno v vrsti nagrad. Na 9. bienalu slovenskega oblikovanja je osvojil nagrado Brumen v kategoriji Digitalni produkti in storitve. Slavnostna podelitev nagrad je bila včeraj v Narodni galeriji.

Projekt Postopkovna pravičnost je tako po uvrstitvi v finalni izbor za nagrado Kristalna tehtnica sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska Komisija, ter po nagradi UX Design Award 2019 Berlin za izjemno uporabniško izkušnjo oz. za koncept približevanja strankam sodišč, prejel še domačo nagrado oblikovalske stroke.

V imenu Vrhovnega sodišča RS se je podelitve udeležil mag. Jaša Vrabec, vodja Službe za razvoj sodne uprave in vodja projekta Postopkovna pravičnost, ki je izrazil zadovoljstvo ob še eni prejeti nagradi, kar po njegovih besedah potrjuje, da so različne mednarodne žirije prepoznale, da se je Vrhovno sodišče projekta lotilo na temeljit, znanstven način in da je pravilno naslovilo težave različnih deležnikov v sodstvu. "Nagrade so priznanje za vložen trud in zaveza za nadaljnje delo, da bomo lahko sodstvo še bolj približali državljanom in hkrati poskrbeli za dvig zaupanja v sodstvo," je ob tem še poudaril Vrabec.

Oblikovalski del projekta, ki je bil na Bienale Brumen prijavljen kot Sodstvo Republike Slovenije - V državljana usmerjen sistem uporabniške izkušnje, je sicer pripravila ekipa podjetja Renderspace d.o.o. S projektom Postopkovne pravičnosti je sodstvo prvič vzpostavilo celovit komunikacijski sistem, kjer lahko uporabniki v enostavnem in razumljivem jeziku dobijo informacije, ki jih potrebujejo, ne glede na to, v kakšni vlogi se znajdejo pred sodiščem. Sojenje naj bi na ta način stranki omogočalo dvosmerno komuniciranje in ji nudilo možnost, da je slišana, hkrati pa naj bi strankam zagotavljalo občutek varnosti in poznavanja sistema ter ji predstavljalo potrditev, da jo država spoštuje.

Nagrade Brumen so najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalni ravni. Podeljuje jih Fundacija Brumen, ki se že 16 let zavzema za promocijo kakovostnih vidnih sporočil in ozaveščanje javnosti o njihovem pomenu.

Pravice so pisane za tiste, ki so budni.
Iura vigilantibus scripta.