zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

vprašanja in odgovori

 Odgovori ne predstavljajo pravnega nasveta ali stališča sodstva. Več >>


Področje, kategorija: DELOVNOPRAVNO / Delovno in socialno sodstvo
Datum zadnje spremembe: 19.06.2014

Vprašanje

Kam se lahko obrnem, če menim, da sem kot delavec v podjetju diskriminiran?

Odgovor

Delodajalec mora kandidatu pri zaposlovanju ali delavcu v času trajanja delovnega razmerja in v zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi zagotavljati enako obravnavo ne glede na narodnost, raso ali etnično poreklo, nacionalno in socialno poreklo, spol, barvo kože, zdravstveno stanje, invalidnost, vero ali prepričanje, starost, spolno usmerjenost, družinsko stanje, članstvo v sindikatu, premoženjsko stanje ali drugo osebno okoliščino v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1), s predpisi o uresničevanju načela enakega obravnavanja in predpisi o enakih možnostih žensk in moških.

Če posameznik meni, da je žrtev diskriminacije ali trpinčenja, se kot delavec lahko obrne na Inšpektorat RS za delo, ki opravlja nadzor nad izvrševanjem predpisov iz delovnopravnega področja in izreka sankcije za ugotovljene prekrške. Prav tako lahko po predhodnem pisnem opominu delodajalca, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi ali vloži tožbo pred pristojnim delovnim sodiščem za zagotovitev sodnega varstva. Pred vložitvijo tožbe mora od delodajalca pisno zahtevati, da izpolni obveznost oziroma da odpravi kršitev. Če delodajalec v roku 8 delovnih dni po vročitvi zahteve ne izpolni svoje obveznosti oziroma odpravi kršitve, lahko delavec potem vloži tožbo na pristojno delovno sodišče, in sicer v roku 30 dni od poteka roka za izpolnitev delodajalčeve obveznosti.

Če oseba nima statusa delavca po ZDR, temveč javnega uslužbenca (odvisno za katero podjetje gre), mora pred vložitvijo tožbe od delodajalca prav tako zahtevati odpravo kršitve. Rok za odpravo kršitev na strani delodajalca je 15 dni. Pred sodnim varstvom pa je potrebno v roku nadaljnjih 8 dni izkoristiti tudi možnost pritožbe na pristojno komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja.

V primeru morebitnih kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin s strani državnih organov, organov lokalne skupnosti ali nosilcev javnih pooblastil, lahko posameznik sproži postopek tudi pred varuhom človekovih pravic (z vložitvijo pobude), v najhujših primerih diskriminatornega ravnanja pa se lahko odloči za uvedbo kazenskega postopka in podajo kazenske ovadbe na pristojnem državnem tožilstvu oz. policijski postaji.

 

Zadovoljen sem z odgovoromNisem zadovoljen z odgovoromMorda vas zanima tudi:

Ali mora biti pooblaščenec, ki me lahko zastopa v pravdnem postopku, vedno odvetnik?

Katere vrste sporov je primernih za vključitev v mediacijo?

Za koga se uporablja oziroma katera razmerja ureja Zakon o delovnih razmerjih?


< nazaj na seznam

Vsak se lahko odpove svoji pravici.
Quisque potest renuntiare iuri suo.