zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

predstavitev

 

Okrožno sodišče na Ptuju
Krempljeva ulica 7
2250 Ptuj


tel:  (02) 74 80 800
faks: (02) 74 80 810
e-pošta: urad.ozpt@sodisce.si

Obvestilo: Telefonski klici se snemajo. Zloraba se lahko kaznuje!
Opozorilo:
Objekt na Krempljevi ulici 7 je pod videonadzorom!


Predsednik: Andrej Žmauc, višji sodnik
Podpredsednik: Aleksander Turk, okrožni sodnik
Nadomešča po pooblastilu predsednika sodišča: Biserka Rojic, višja sodnica
Direktorica: Anica Korošec

Vodja urada: Bojana Frčec
tel: (02) 74 80 821
e-pošta: urad.ozpt@sodisce.si

Predstavnik sodišča za odnose z javnostmi: Andrej Žmauc
tel: (02) 748 08 21
e-pošta: urad.ozpt@sodisce.si

Anica Korošec - po pooblastilu
tel: (02) 748 08 21
e-pošta: urad.ozpt@sodisce.si

Uradna oseba po ZDIJZ: Anica Korošec

 

PREDSTAVITEV

Sodno oblast dobi Ptuj v 14. stoletju, ko so imenovali prve meščane v Ptuju. Prvi mestni statut je iz leta 1376. Nosilec sodne oblasti je bil cesar oziroma deželni knez. Sodno oblast nad plemstvom je opravljalo Deželno sodišče, za neplemenito in nesvobodno prebivalstvo pa je sodno oblast izvrševalo Deželsko sodišče. Ptujski mestni svet je opravljal funkcijo mestnega sodišča in občinske uprave. Sodno oblast znotraj mestnega pomirja je opravljal mestni sodnik. Drugi mestni statut pa je iz leta 1513. Sodnikova prisega je glasila:“ Jaz n. prisegam, da bom sodno pravico, ki sta mi jo izročila moj milostljivi gospod salzburški in ptujska občina, zvesto ravnal in sodil enako revnim in bogatim, pri čemer se ne bom oziral na prijateljstvo in ne na sovraštvo in ne na prejeti dar kot tudi ne na obljubo daru. Tako mi pomagaj Bog in vsi svetniki.“ Leta 1849 je bilo s cesarskim odlokom ustanovljeno takratno ptujsko okrajno sodišče, sodstvo in uprava sta se ločili. 1. julija 1877 se je cesarsko kraljevo okrajno sodišče Ptuj preselilo iz ptujskega gradu, kjer je delovalo 27 let v stavbo nekdanjega cesarsko kraljevega davčnega urada, ki so jo delno najeli. To je še danes stavba sodišča, ki je na vogalu Minoritskega trga in Krempljeve (št.7) nekoč Florijanske ulice, v njej pa so se nahajali tudi uradni prostori in zapori, ki so bili od 1. julija 1850 prav tako na ptujskem gradu. Po letu 1768 je bil sicer v stavbi sedež carinarnice. Ko je bil sedež glavne carinske uprave na Ptuju ukinjen, se je v stavbo preselila glavna davčna uprava. Stavba sodišča je zaradi prezidav in popravil izgubila na svoji arhitekturni vrednosti, tako o njeni zgodovini priča le še kamniti renesančni portal iz 16. stoletja. Portal je rustikalno oblikovan, nad njim pa je pravokotna preklada. Na vsaki strani sta po dva leva, ki držita grbovni ščitek. V sedanji predsedstveni pisarni je še zgodovinsko zaščiten arhitekturni strop z bogatimi štukaturami. Ptuj je spadal pod Celjsko deželno sodišče do 5. julija 1897, ko je z odredbo ministra za sodstvo o ureditvi sodnega okrožja Maribor prišlo pod pristojnost sodišča v Mariboru. S 1. januarjem leta 1995 pa je začelo delovati Okrožno sodišče na Ptuju.

Povzetek najpomembnejših zgodovinskih dejstev:

 • leto 1376 - prvi mestni statut,
 • leto 1513 - drugi mestni statut,
 • leto 1555 – insignije ptujskega mestnega sodnika: meč, palica in nožnica z imeni sodnikov tistega obdobja,
 • leto 1849 - ustanovitev ptujskega okrajnega sodišča,
 • 1. julij 1877 - preselitev cesarsko kraljevega okrajnega sodišča Ptuj iz ptujskega gradu v sedanjo stavbo sodišča in
 • 1. januar 1995 – ustanovitev Okrožnega sodišča na Ptuju.

V stavbi imata sedež :

 • Okrožno sodišče na Ptuju in
 • Delovno sodišče v Mariboru, oddelek na Ptuju.


Sodno okrožje Ptuj zajema Okrožno sodišče na Ptuju, Okrajno sodišče na Ptuju in Okrajno sodišče v Ormožu ter pokriva 19 občin.


Na Okrožnem sodišču na Ptuju je zaposlenih 9 sodnikov ter okrog 40 sodnega osebja. Sodišče je organizirano po sodnih oddelkih, sodnih pisarnah in javni knjigi (sodni register).

Skupna površina prostorov je 1.755 m2.


VARNOST NA SODIŠČIH

V sodno stavbo ni dovoljen vstop oboroženim osebam, razen pooblaščenim uradnim osebam zavodov za prestajanje kazni zapora in organom za notranje zadeve ob privedbah oseb.

Varnostna služba opravlja kontrolo nad neupravičenim vnosom orožja in drugih nevarnih sredstev v prostore sodne stavbe z uporabo rentgena za pregled prtljage in detektorjev za odkrivanje kovin.

Vsi obiskovalci in stranke ter udeleženci v postopkih vstopajo v sodno stavbo skozi detektorska vrata pri glavnem vhodu v sodno stavbo, pri čemer morajo predhodno odložiti vse predmete z vsebnostjo kovine, ki jih imajo pri sebi, v kaseto na mizo poleg detektorskih vrat. Če oseba kljub temu povzroči zvočni ali svetlobni signal, mora varnostnik vstopajočo osebo ponovno pregledati z ročnim detektorjem kovin in odkriti vir, ki je sprožil navedeni signal. Vso prtljago (kovček, torbo ipd.) pa morajo odložiti v rentgen za pregled prtljage, ki jo mora pregledati usposobljeni varnostnik. Pred vhodom v stavbo in po hodnikih so nameščene video kamere.

Poslovni čas sodišča:

od ponedeljka do četrtka od 8.00 do 16.00 ure
petek od 8.00 do 15.00 ure


Uradne ure v sodnih pisarnah za nevabljene stranke:

ponedeljek, sreda, petek: od 9.00 do 12.00 ure
sreda: 14.00 do 16.30 ure
 

Uradne ure za stranke v sodnem registru:

ponedeljek, sreda, petek: od 9.00 do 12.00 ure
ponedeljek in sreda: 14.00 do 16.00 ure


Uradne ure vložišča:

ponedeljek in sredo: od 8.00 do 16.30 ure
torek in četrtek: od  8.00 do 16.00 ure
petek: od  8.00 do 15.00 ure

 

Osebne pravice ni mogoče odstopiti drugemu.
Cedi ius personale alii non potest.