Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Postojni
Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Postojni

Sodišče približuje sodstvo mladim – dan odprtih vrat

29.03.2024 / Okrožno sodišče v Kopru

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je v petek, 29. marca, odvil Dan odprtih vrat za OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige. Dijakom smo predstavili delovanje sodišča in nekaj zanimivosti iz zgodovine, ogledali pa so si lahko tudi simulacijo kazenske obravnave. Pod vodstvom okrajne sodnice mag. Bojane Štrukelj skušamo s tem primerom dobre prakse na koprskem sodišču odpreti vrata trajnemu sodelovanju z Osnovnimi in Srednjimi šolami Koprskega okrožja, predvsem v okviru predmeta Državljanska vzgoja/aktivno državljanstvo.

 

Dijake je sprejela predsednica Okrožnega sodišča v Kopru mag. Samanta Nusdorfer. Vrhovno sodišče sta predstavila predstavnika Vrhovnega sodišča in sicer vodja Službe za odnose z javnostmi mag. Jaša Vrabec in  Eva Kobe. Delovanje tožilstva je predstavila okrožna državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac. V okviru predstavitve sodišča so jih seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Stavba koprskega sodišča, zgrajena leta 1987, je bila sicer sploh prva v naši državi, ki je bila dejansko namenjena sodišču oziroma sodstvu, medtem ko večina sodišč po Sloveniji še danes obratuje v starejših, nekatera tudi v zgodovinskih stavbah.

 

predstavitev.jpg

Dijake so sprejeli tudi varnostniki, ki so zanje pripravili demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave. V okviru obiska so si dijaki med drugim ogledali tudi prostore zemljiške knjige, kjer jim je vodja zemljiške knjige Barbara Primc z animacijo preko zgodbe predstavila osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pa tudi vse listine, ki jih potrebujemo pri tem. Poleg tega jim je prikazala tudi pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

 

zemljiska knjiga.jpg

Verjetno najzanimivejši del za dijake je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice in uslužbenci sodišča. Sodišče se je sicer s ponudbo širšega nabora tematik za simulacijo poskušalo približati potrebam šole ter aktualnosti in relevantnosti obravnavane tematike - vožnja pod vplivom alkohola. Sicer pa se je tudi drugače skušalo dijakom približati delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, med drugim tako, da so jih skušali vključiti v samo simulacijo, pa tudi preko popestritve dogajanja z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza.

razpravna dvorana.jpg