Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Postojni
Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Postojni

Sodišče približuje sodstvo mladim – dan odprtih vrat

26.03.2024 / Okrožno sodišče v Kopru

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je v torek, 26. marca, odvil Dan odprtih vrat za Osnovno šolo Dekani. Dijakom smo predstavili delovanje sodišča in nekaj zanimivosti iz zgodovine, ogledali pa so si lahko tudi simulacijo kazenske obravnave. Pod vodstvom okrajne sodnice mag. Bojane Štrukelj skušamo s tem primerom dobre prakse na koprskem sodišču odpreti vrata trajnemu sodelovanju z Osnovnimi in Srednjimi šolami Koprskega okrožja, predvsem v okviru predmeta Državljanska vzgoja/aktivno državljanstvo.

 

Urad.jpg

Dijake je sprejela predsednica Okrožnega sodišča v Kopru mag. Samanta Nusdorfer. Delovanje tožilstva je predstavila okrožna državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac. V okviru predstavitve sodišča so jih seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Stavba koprskega sodišča, zgrajena leta 1987, je bila sicer sploh prva v naši državi, ki je bila dejansko namenjena sodišču oziroma sodstvu, medtem ko večina sodišč po Sloveniji še danes obratuje v starejših, nekatera tudi v zgodovinskih stavbah.

Varnost.jpg

 Dijake so sprejeli tudi varnostniki, ki so zanje pripravili demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave.

zemljiska.jpg

V okviru obiska so si dijaki med drugim ogledali tudi prostore zemljiške knjige, kjer jim je vodja zemljiške knjige Barbara Primc z animacijo preko zgodbe predstavila osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pa tudi vse listine, ki jih potrebujemo pri tem. Poleg tega jim je prikazala tudi pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

razpravna.jpg

 Verjetno najzanimivejši del za dijake je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice in uslužbenci sodišča. Sodišče se je sicer s ponudbo širšega nabora tematik za simulacijo poskušalo približati potrebam šole ter aktualnosti in relevantnosti obravnavane tematike - vožnja pod vplivom alkohola. Sicer pa se je tudi drugače skušalo dijakom približati delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, med drugim tako, da so jih skušali vključiti v samo simulacijo, pa tudi preko popestritve dogajanja z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza.

prihod.jpg