Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Murski Soboti
Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Murski Soboti

Pravniki enotni v podpori sodnikom za ohranitev pravne države

26.01.2024 / Vrhovno sodišče

obrezana_z lustri_pf26012024.JPG

Na okrogli mizi o sodstvu, ki je potekala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru 25. januarja, so pravni strokovnjaki poudarili, da pomeni spoštovanje ustavnih odločb osnovo demokracije ter temeljnih načel delitve oblasti in pravne države. Podpredsednica Vrhovnega sodišča Marjeta Švab Širok je opozorila na izrazito zaskrbljujoč odnos, ki ga zakonodajna in izvršilna veja oblasti kažeta do sodstva.

Podpredsednica Vrhovnega sodišča Marjeta Švab Širok je v svojem prvem javnem nastopu v tej funkciji izrazila zaskrbljenost nad ignoranco, ki jo izvršilna in zakonodajna oblast kažeta do sodstva. Kljub enotni podpori pravosodnih institucij, mednarodne sodniške skupnosti in akademske sfere, izvršilna oblast ne reagira ustrezno.

V razpravi o ključnih vprašanjih, kot so neodvisnost sodstva, potreba po ustavnih spremembah ter boj sodnikov za spoštovanje ustavnih odločb, ki zagotavljajo materialno neodvisnost sodnikov, je Dr. Miro Cerar poudaril pomen razumevanja lastne države in delitve oblasti ter nujnost spoštovanja ustavnih odločb, saj njihovo ignoriranje ogroža temelje pravne države. Po njegovem mnenju mora sodstvo prevzeti svojo vlogo kot ena od treh vej oblasti, pri čemer morata tudi izvršilna in zakonodajna oblast to priznati, kar pa je odvisno tudi od pravne kulture družbe.

Tudi dr. Igor Kaučič je izpostavil, da je sodstvo oblast in da bi moralo tako tudi delovati. Predstavil je predlog ustavnih sprememb glede imenovanja sodnikov ter primerjalno analizo političnega vpliva v postopkih izbire sodnikov.

V nadaljevanju je višji sodnik in podpredsednik Slovenskega sodniškega društva dr. Andrej Ekart predstavil prizadevanja slovenskih sodnikov za zagotavljanje sodniške neodvisnosti. Poudaril je, da neuresničitev ustavnih odločb pomeni zanikanje vladavine prava. Sodniki se bodo še naprej borili za pravno državo ter spoštovanje sodnih odločb, saj je sodstvo ključni varuh pravic državljanov. Odnos izvršilne oblasti, ki si pridržuje pravico do odločanja o spoštovanju sodnih odločb, lahko resno ogrozi temelje države ter pravice državljanov.

Razpravljavci so poudarili, da vprašanje uresničevanja ustavnih odločb ni le vprašanje plač, temveč gre za osrednje vprašanje demokratične ureditve države. Izgovorov za neuresničevanje ustavnih odločb ni, zato so izvršilno in zakonodajno oblast pozvali k spoštovanju ustavnega reda ter takojšnji uresničitvi ustavnih odločb.

pf_fotka_izrez_boljša_resolucija_2612024.jpg

FOTO: Kristjan Zahrastnik PFMB


 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.