zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Letna seja Sveta uporabnikov

datum: 18.06.2018
vir: Vrhovno sodišče

V petek je na Vrhovnem sodišču potekala redna letna seja Sveta uporabnikov, na kateri so prisotni ovrednotili lanskoletno delo s področja informatizacije postopkov na sodiščih, ter začrtali smernice za naslednje leto. Projekti Vrhovnega sodišča tudi mednarodno priznani.

Vrhovno sodišče namenja velik poudarek informatizaciji sodstva na več ravneh, od projektov,  namenjenih internim uporabnikom za učinkovitejše vodenje sodnih postopkov ali vodstvenim kadrom pri uradnem poročanju, spremljanju poslovanja in upravljanju sodišč, do projektov, namenjenih zunanjim uporabnikom, kjer njihova uporaba državljanom bistveno olajša dostop do sodišč ter sodelovanje v postopkih, ki se vodijo pred sodišči. 

Eden pomembnejših  projektov sodstva, vezanih na informatizacijo, je zagotovo Slovensko sodstvo 2020, ki predstavlja glavni sistemski okvir srednjeročnega razvoja slovenskega sodstva ter služi kot podpora prioritetnim področjem delovanja VSRS na področju sodne uprave. Cilj projekta je s pomočjo spodbujanja in zagotavljanja kakovosti, prenove poslovnih procesov in izboljšanja usposobljenosti zaposlenih na sodiščih, prispevati k izboljšanju kakovosti in učinkovitosti slovenskih sodišč ter s tem celotnega pravosodja.   

Predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič je ob tej priložnosti izpostavil  prepoznavnost prizadevanj Vrhovnega sodišča s projekti kot so Predsednikove plošče, Triaža v gospodarskih sporih in EVIP kot komunikacijsko vozlišče za sodno logistiko tudi v mednarodnih okvirih (Quality of Public Administration - A Toolbox for Practitioners 2017). Posebej je poudaril pomembnost dela na področju elektronskega poslovanja z udeleženci sodnih postopkov.   

Eden od bolj za stranke pomembnih projektov je zagotovo e-vročanje, ki strankam omogoča enostavnejši prejem sodnih pisanj, sodišču pa prihranke. Zaradi poenotenja odprave izhodne pošte ter kasneje tudi sprejema dohodne pošte po elektronski poti v varne elektronske predale sodišče še naprej vlaga v razvoj in testiranje sistema za varno elektronsko vročanje in izmenjavo dokumentov  Laurentius. Laurentius kot skupni modul za elektronsko vročanje je bil razvit z znanjem slovenskih inženirjev v Centru za informatiko Vrhovnega sodišča in je certificiran pri Evropski komisiji kot prva evropska odprtokodna rešitev za varno izmenjavo dokumentov.   

Ob že obstoječih informacijskih rešitvah, kot so že nekaj let vsem brezplačno dostopna e-zemljiška knjiga, izračun zamudnih obresti ipd., so na Vrhovnem sodišču v lanskem letu razvili Register kolektivnih tožb. Register vsebuje seznam zadev okrožnega ali delovnega sodišča, ki se vodijo na podlagi vloženih kolektivnih odškodninskih tožb, kolektivnih opustitvenih tožb ali predlogov za potrditev kolektivne poravnave. Ta stran vsebuje poleg splošnih informacij o postopkih po Zakonu o kolektivnih tožbah in povezave za vstop v Register kolektivnih tožb,  tudi predlogo dokumenta za izdelavo seznama znanih članov skupine v različnih zapisih in navodila za izpolnjevanje te predloge.  

V lanskem letu je Vrhovno sodišče razvilo tudi novo spletno podstran Poslovanje sodstva,  ki je nadomestila stare objave, kjer so bili podatki o poslovanju sodišč urejani ročno. Novo spletišče je moderno zasnovano in omogoča prijazen ogled tako z namiznimi računalniki kakor tudi z mobilnimi napravami. Podatke za izgradnjo posameznih prikazov in tabel se pridobiva iz elektronskih vpisnikov, novo spletišče pa jih samodejno prevede v ustrezno obliko. Na vstopni strani so vselej na voljo podatki za zadnje obdobje, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi podatke za pretekla obdobja. Pregledovanje je mogoče po posameznih sodiščih oz. po posameznem tipu podatkov.

Nihče ne more prenesti na drugega več pravic, kot jih ima sam.
Nemo plus iuris ad alium transfere potest, quam ipse habet.